U NEDELJU U KLUBU „DOSITEJ”: „Naša priča o Ruži”

Dokumentarni film „Naša priča o Ruži” biće prikazan u Klubu „Dositej” u nedelju, 18. marta, u 17 časova. Organizatori su Udruženje „Vratimo deci osmeh u pokretu” i Mesna zajednica „Dositej Obradović”.

Film je posvećen zrenjaninskom naselju „Ruža Šulman”, u ovoj mesnoj zajednici. Autori su prijatelji iz detinjstva, Miroslav Mihajlović, Branislav Markuš i Dragan Jovin, a snimatelj i montažer Robert Fai.

Premijera je bila prošle godine u Kulturnom centru Zrenjanina pred prepunim gledalištem.

Dokumentarna filmska priča koja govori o odrastanju, druženju, prijateljstvu, osim fotografija i dokumenata, donosi i vredne video snimke iz 1966. i 1968. godine koji su snimani kućnim filmskim kamerama u boji. Nakon što je, putem društvenih mreža, objavljena incijativa o snimanju fima, akterima su se javili brojni bivši i sadašnji stanovnici naselja „Ruža Šulman” iz zemlje i inostranstva, koji su ponudili i deo privatnih arhiva za filmsku građu. Tu su i svedočenja najstarijih sugrađana koji pamte vreme kada su na ovom prostoru bili vinogradi i kada je počela izgradnja naselja…

Ideja za ovakav projekat postojala je još od proslave pedesete godišnjice naselja „Ruža Šulman“ – kaže Miroslav Mihajlović, jedna od aktera, zajedno sa drugarima iz kraja: – Bila nam je želja da dokumentujemo sva značajnija dešavanja od početka nastajanja ovog naselja koje je na početku šezdesetih godina nosilo naziv „Ečanska kolonija“. Odrastali smo u nekim lepšim vremenima, sticali svoja prva znanja, ljubavi, sportska i životna iskustva.

B. Jajić