UGOSTITELJI POD LUPOM INSPEKCIJA – JEDNAKA PRAVILA ZA SVE ILI IPAK NE?

„Pljušte” kazne

Strože kontrole ugostiteljskih objekata i kažnjavanje svih koji ne poštuju epidemiološke mere proteklih dana u našem gradu sve su učestalije. Za proveru poštovanja propisanih mera zadužena je sanitarna inspekcija koja nadzor vrši uz asistenciju komunalne milicije. Kontrola najviše ima u toku vikenda, kada se pravi i najveći broj prekršaja.
– Ako na terenu primetimo odstupanje od propisanih mera, pravimo službenu belešku o tome, koju uz fotografiju prosleđujemo nadležnoj inspekciji. Oni dalje utvrđuju nepravilnosti i sankcionišu prekršioce – objasnio je proces Igor Virijević, načelnik Komunalne milicije.

KONTROLISANjE GOSTIJU PREPUŠTENO LOKALIMA
Ugostitelji su pandemijom najviše pogođeni. Trude se da ostvare bilo kakav pazar kako bi pokrili troškove, ali zbog strogih inspekcija i visokih kazni ne mogu da steknu nikakvu zaradu. Kazne, koje iznose od 50 do 500 hiljada dinara, ugostitelji ne mogu da istrpe. Upravo iz tog razloga „Lajon pab”(„Lion pub”) u subotu nije radio.
– U ovakvim uslovima je nemoguće raditi, ispada da svi treba da radimo za kazne ili da zatvorimo objekte – rekao je Zoran Guteša, vlasnik lokala.
Kako su naveli u „Lajon pabu”, da bi ispoštovali mere zatvorili su unutrašnjost lokala za goste. Radila je samo bašta koja ima osam stolova, a čiji je kapacitet trideset ljudi. Kada je prošli vikend došla inspekcija u kontrolu, zbog oko desetak ljudi više koji su stajali sa strane, ugostitelju je napisana kazna.
– Mi ne možemo da teramo ljude sa trotoara, tako da smo u takvim situacijama nemoćni – rekao je Guteša.
J. Šormaz

Opširnije u štampanom izdanju