VOZAČI NE TREBA DA BRINU, SMATRAJU U ŽELEZNICAMA SRBIJE

Svi pružni prelazi u Banatu bezbedni

Početkom marta, unutrašnja kontrola „Železnica Srbije” proverila je funkcionalnosti putnih prelaza na teritoriji Zrenjanina i okoline. Utvrđeno je da su svi mehanički uređaji na putnim pravcima ispravni, od Kovačice do Kikinde. Ispravni su i elektrorelejni uređaji putnih prelaza u Zrenjaninu, Lukićevu, Elemiru i Kikindi, kao i elektronski – u Uzdinu.
Postoje i odgovarajuće opremljeni putni prelazi na prugama na kojima za sada nema saobraćaja (Zrenjanin – Sečanj, Čoka – Novi Kneževac i Kikinda – Banatsko Aranđelovo).
Nažalost „Železnice Srbije” se često sreću sa krađom delova opreme na putnim prelazima, kao i čestim oštećenjima polubranika i branika zbog bahatih vozača drumskih vozila, pa se dešava da poneki prelaz, privremeno, ne bude u funkciji. Stručne službe „Infrastrukture Železnica Srbije”, odmah posle evidentiranja „smetnje” izlaze na teren i otklanjaju je.
Važno je znati da i u ovakvim situacijama ne dolazi do ugrožavanja bezbednosti saobraćaja. Mašinovođa dobija pismeni nalog da zaustavi voz ispred prelaza, oglasi se zvučnom sirenom i – kada se uveri da su se sva drumska vozila zaustavila pred prelazom – kod signalnog znaka, železničko vozilo lagano nastavlja vožnju.
M. S-n.