ZABRINJAVAJUĆI PODACI O KARDIOVASKULARNIM OBOLJENJIMA

Bolesti srca – ubica broj jedan

Srčana slabost je najčešći uzrok hospitalizacije u svetu i takvih pacijenata ima oko 26 miliona, a to su pacijenti na koje se misli kada se govori o visokom riziku

Svakodnevnom brigom o srcu, koja podrazumeva zdrav način života, kao i redovne kontrole ovog organa koji je „najzaposleniji” u ljudskom telu, sačuvaćemo ga od bolesti.
Ovo bi mogla da bude „formula” za odbranu srca čiju varijantu ponavljaju i lekari specijalisti širom sveta, pogotovo 29. septembra, na Svetski dan ovog organa. Obeležava se od 2000. godine, a ove godine je 29. septembar protekao u znaku slogana „Svim srcem za zdravo srce”.

Koga je briga za srce?
Ako nas zastrašuje podatak da je korona virus od početka godine do sada odneo više od milion života u svetu, onda bi bar osamnaest puta više morao da nas zabrine onaj koji upućuje da je samo u 2018. godini od srčanih bolesti preminulo 18 miliona.
I još više, procena, na osnovu dosadašnje pouzdane statistike,je da će do 2023. godine smrtnost od srčanih oboljenja u svetu porasti na 23 miliona.
Na ove, kao i na niz drugih činjenica, posebno onih koje su u vezi sa preventivnim merama koje doprinose zdravom srcu, podsetila je 29. septembra, na Svetski dan srca, dr Sanja Đurin, specijalista kardiolog i načelnica Internog odeljenja Opšte bolnice „Đorđe Joanović” u Zrenjaninu.

Opširnije u štampanom izdanju