ZAVOD ZA TRANSFUZIJU KRVI U NOVOM SADU BIĆE NADLEŽAN ZA CELU VOJVODINU

Krv se od jula više ne prikuplja u Opštoj bolnici
Novim Zakonom o transfuzijskoj medicini, koji je usvojen u Skupštini prošle godine i koji će početi da se primenjuje od 2019, izmeniće se način prikupljanja krvi u Srbiji. Trenutno je u toku postepeno prilagođavanje na novi sistem, kojim će od prvog jula biti obuhvaćen i Zrenjanin.

SLUŽBA ZA TRANSFUZIJU POSTAJE BANKA KRVI
Zakon previđa da će ubuduće samo pet ovlašćenih tranfuzijskih ustanova – u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu – moći da se bave planiranjem, prikupljanjem, testiranjem i distribucijom krvi, a da će službe bolnica, koje su do sada to radile, postati tzv. banke krvi. To znači da će ovlašćena transfuzijska ustanova za celu Vojvodinu, Zavod za transfuziju krvi Vojvodine u Novom Sadu, od 1. jula preuzeti prikupljanje krvi i od Odeljenja za transfuziju krvi Opšte bolnice „Đorđe Joanović”.
U nadležnosti zrenjaninske Bolnice tako ostaju čuvanje i davanje krvi, priprema pacijenata za transfuziju, praćenje efekata lečenja i specijalne analize krvi, objašnjava načelnica Službe transfuzije dr Dragana Popov.
– Delatnost bolničke banke krvi obuhvata praćenje primene krvi i krvnih produkata u lečenju pacijenata, upravljanje rezervama krvi, analize iz oblasti imunohematologije za pacijente i trudnice, analize iz oblasti hemostaze, kontrolu antikoagulantne terapije (trombotest), zatim kontrolu antiagregativne terapije, autologne transfuzije i intraoperativno spašavanje krvi.
Banke krvi pri bolnicama jednom nedeljno će ovlašćenoj ustanovi, što je u Vojvodini Zavod za tranfuziju, dostavljati podatke o tome koliko imaju zaliha krvi, a kolike su im nedeljne potrebe, nakon čega će im se krv jednom sedmično isporučivati. U vanrednim situacijama biće obezbeđene i dodatne količine. Ova komunkacija trebalo bi da bude lakša uz informacioni sistem koji će uvezati sve ustanove, međutim, kako kaže načelnice zrenjaninske Službe transfuzije, za sada nisu obezbeđena sredstva za tu namenu.
Zrenjaninska Opšta bolnica već je poslala Zavodu za transfuziju krvi Vojvodine podatke o prosečnom broju davalaca krvi po terenu i o godišnjim potrebama bolnice za krvnim produktima, kaže dr Dragana Popov.

6-1-aleksandra tanasijevic

DAVANJE KRVI SAMO PO GODIŠNjEM RASPOREDU
Novi Zakon promeniće i sistem davalaštva krvi, budući da će ono od sada biti moguće samo u organizovanim akcijama, po utvrđenom kalendaru. Pojedinci davaoci krvi više neće sami dolaziti u bolnice, već će Crveni krst u saradnji sa ovlašćenim transfuzijskim ustanovama u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu sprovoditi kampanje davalaštva, objašnjava sekretarka Crvenog krsta Zrenjanin Aleksandra Tanasijević.
– Crveni krst ostaje kao organizator akcija dobrovoljnog davalaštva krvi, ali će naš novi partner od sada biti Zavod za transfuziju krvi iz Novog Sada. Akcije više nećemo sprovoditi direktno u saradnji sa mesnim zajednicama, organizacijama, školama. Neminovnost je da će se akcije davanja krvi ukrupniti, neće novosadski Zavod imati interes da dođe kod nas da bi pokupio 5 ili 10 jedinica krvi, već će to morati da budu masovnije akcije davanja, možda ćemo spajati nekoliko organizacija Crvenog krsta – kaže Tanasijević. Ona, međutim, naglašava da nema razloga za brigu da će se novim sistemom obeshrabriti potencijalni davaoci krvi.
– Takvi zakoni već postoje u razvijenim evropskim zemljama, kao i u Hrvatskoj, Republici Srpskoj i Makedoniji. Iskustva iz Crvenog krsta ovih zemalja pokazuju da je zaista došlo do određenog pada u broju davalaca dok se svi nisu u tom poslu snašli, nakon čega je bio primetan čak i rast dobrovoljnih davalaca krvi. Zahvalila bih se na saradnji Odeljenju za transfuziju Opšte bolnice, godinama smo zajedno organizovali akcije davanja krvi i ponosni smo što smo obezbedili da svih ovih godina krv uvek čeka pacijenta a ne obrnuto – ističe sekretarka Crvenog krsta Zrenjanin.
Novi Zakon trebalo bi da obezbedi bezbednost i kvalitet, počevši od testiranja pa do distribucije jedinica krvi.
– Apsolutno bezbedna krv ne postoji, ali da bi se ona što je moguće više povećala, nove tehnologije, koje će biti obezbeđene samo za ovih pet centara, omogućiće vrlo visoke nivoe testiranja, čime će krv biti bezbednija – objašnjava Aleksandra Tanasijević.

6-1-blood

  • CRVENI KRST OSTAJE NA VEZI SA SVOJIM DAVAOCIMA
    Lokalna organizacija Crvenog krsta obaveštaveće i ubuduće sve građane o budućim akcijama davanja krvi. U njima će učestvovati zdravi građani od 18 do 65 godina koji imaju više od 50 kilograma težine, Crveni krst kao organizator i ovlašćena transfuziološka služba koja prikuplja, testira i priprema krv za primenu kod pacijenata. Obaveštavanje o terminima akcija dobrovoljnog davanja krvi biće putem se plakata, dopisnica, preko društvenih mreža, medija, SMS-om, pozivima telefonom – navode iz Crvenog krsta.

Milana Maričić