ZAVRŠENI 48. SUSRETI PROFESIONALNIH POZORIŠTA LUTAKA SRBIJE: Gran pri festival predstavi „Ježić Žožo”

Proglašenjem i uručenjem nagrada i izvođenjem predstave dece iz Gračanice, „Budi to što jesi”, sinoć su u Narodnom pozorištu „Toša Jovanović“ završeni trodnevni 48. Susreti profesionalnih pozorišta lutaka Srbije.

Učesnicima manifestacije i publici se, u ime domaćina, zahvalio a najuspešnijima čestitao, direktor zrenjaninskog Pozorišta Ivan Francuski. On je uručio i posebnu zahvalnicu Kompaniji “Gomeks” za podršku tokom desetogodišnje saradnje, koju je primio Nedeljko Golušin.

Glumica Lutkarske scene i koordinatorka pretećeg programa Susreta Senka Petrović podsetila je još jednom na predstave koje su okupile decu i odrasle na pozorišnu manifestaciju a odluke žirija je sopštio Jovan Caran, jedan od najnagrađivanijih iz sjajne glumačke, a i rediteljske ekipe Lutkarske scene zrenjaninskog Pozorišta.

FOTO NJEGOVIC 016POZORISTE

 

Pozorište mladih iz Novog Sada je dodelilo Nagradu „Boško Zeković“ za životno delo Mirjani Šajtinac. Glumica koja je na Lutkarskoj sceni Narodnog pozorišta „Toša Jovanović” ostvarila brojne uloge i dobila brojne nagrade, igrajući četrdeset godina, lukarstvu je posvećena i danas i, kako je rekla, ozarena je Nagradom koja joj je uručena na Susretima.

FOTO NJEGOVIC 055POZORISTE

Stručni žiri 48. Susreta profesionalnih pozorišta lutaka Srbije – Jovan Caran, glumac i reditelj, predsednik i članovi, Marina Milivojević Mađarev, dramaturškinja i Jelena Milić Zlatković, kreatorka lutaka izabrali su najbolje, odgledavši svih osam predstava.

Nosilac Gran pri festivala je predstava „Ježić Ježo” Pozorišta mladih iz Novog Sada

Nagradu „Milena Sadžak“ za najbolju mladu glumicu Pozorišta lutaka Niš dobila je Neda Danilović iz Pozorišta mladih iz Novog Sada, za uloge Magare Žarko i Vuk u predstavi „Ježić Žožo”.

Nagradu „Janko Vrbnjak“ za animaciju Malog pozorišta „Duško Radović“ zaslužio je Danilo Mihnjevič, glumac Narodnog pozorišta „Toša Jovanović“, za ulogu Pukovnika Bojića u predstavi „Vesela kuća“.

FOTO NJEGOVIC 062POZORISTE

Alekandar Lokner je nagrađen za najbolju muziku u predstavi „Aska i vuk“ Malog pozorišta „Duško Radović“ iz Beograda.

Nagrada za najbolju kreaciju lutaka je pripala Blagovesti Vasilevoj za predstavu „Ježić Žožo“ Pozorišta mladih iz Novog Sada.

FOTO NJEGOVIC 068POZORISTE

Nagrada za najbolju scenografiju je dodeljena Ivi Gikovoj i Ivajlu Nikolovu za predstavu „Ivica i Marica“ Dečjeg pozorištak, Dečjeg kazalištaa, Gyermekszinhaz iz Subotice.

FOTO NJEGOVIC 071POZORISTE

Za najbolji tekst je nagrađen Kuzman Krstev za predstavu „Ježić Žožo“ Pozorišta mladih iz Novog Sada.

Za ulogu Oca je nagrađen Andrija Poša u predstavi „Vesela kuća“ Narodnog pozorišta „Toša Jovanović“.

FOTO NJEGOVIC 085POZORISTE

Za ulogu Vuka u predstavi „Aska i vuk“ Malog pozorišta „Duško Radović“ nagrađen je Lazar Miljković.

Nagrađeni su i Miloš Milovanović, glumac Pozorišta za decu iz Kragujevca, za ulogu Patuljka u predstavi „Princezin rođendan“ i Dejan Gocić, glumac Pozorišta lutaka Niš, za ulogu Šeširdžije u predstavi „Alisa u zemlji čuda“.

FOTO NJEGOVIC 088POZORISTE

Nagrada za kolektivnu igru je pripala glumačkom ansamblu predstave „Orfej“ Dečjeg pozorišta Subotica.

Tatjana Piper Stanković je nagrađena za najbolju režiju predstave „Aska i vuk“ Malog pozorišta „Duško Radović“ .

Nakon uručenja nagrada, publici su priredili još jednu lutkarsku poslasticu gosti iz Gračanice, učenici osnovne i srednjih škola, koji su pokazali svoje animatorske veštine i smisao za kolektivnu igru i komunikaciju sa najmlađim gledaocima. „Budi to što jesi”, po motivima priče Florijana Zdenjaka, a u adaptaciji i režiji Boška Boškova, njihov je poklon 48. Susretima profesionalnih pozorišta lutaka Srbije, kao i poruka vršnjacima, ali i odraslima.

B. Jajić

Foto: J. Njegović Drndak

FOTO NJEGOVIC 012POZORISTE

FOTO NJEGOVIC 098POZORISTE