Željko zarin i njegov otac milivoj kupili ono što je ostalo od propale Jašatomićke „kovačnice”

Fabrika će služiti u poljoprivredne svrhe
Porodica Zarin iz Jaše Tomića, od 23. februara, novi je vlasnik kompleksa nekadašnje Fabrike otkivaka u Jaši Tomiću. Fabriku poznatu i po imenu „Kovačnica” od kikindske „Livnice” odnosno slovenačkog „Cimosa” kupio je Željko Zarin, sin Milivoja Zarina, koji u ovom delu Banata slovi za jednog od većih poljoprivrednih proizvođača i organizatora poljoprivredne proizvodnje.
– Kompleks se prostire na ukupno 18 hektara, a hala, upravna zgrada i drugi objekti zauzimaju maltene 13-i deo te površine (možda 1,4 hektara). „Kovačnica” ne proizvodi delove za poljoprivrednu mehanizaciju unazad deceniju, dve, a pre par godina i slovenački „Cimos” obustavio je proizvodnju koju je tu organizovao, pošto je kupio ovu fabriku od države – rekao nam je u ponedeljak Milivoj Zarin i dodao:
– To sada ne liči na fabriku, sve što je moglo da se odnese odneto je, unutra ničega nema osim golih zidova.
Da bi mogli da koriste objekte koje su kupili, a u skladu sa ulogom koju su im namenili, Željko i Milivoj će, kažu, morati da ulože dodatna sredstva. Najbrže će ovde preseliti brojnu mehanizaciju i poljoprivrednu opremu. Halu će, kada dođe vreme, koristiti i kao skladište poljoprivrednih proizvoda, repromaterijala…
– Ono što nam neće trebati pokušaćemo da izdamo. Ponudićemo velikom proizvođaču iz Zrenjanina da ovde organizuje deo proizvodnje, da radnike iz Jaše Tomića i okolnih mesta ne vozi u grad… O tome je, međutim, još rano govoriti – veli Milivoj Zarin.
Agrobiznismena iz Jaše Tomića smo pitali za cenu koju je platio „Cimosu”.
– Platili smo manje nego što smo nameravali pre par godina, kada je „Cimos” oglasio prodaju. To je i razumljivo, s obzirom da se stanje u „Kovačnici” za to vreme promenilo nagore. Naravno, budući da su prodavci imali poslednju reč, i mi smo potrošili više nego što smo na početku ovog posla računali – kaže Milivoj Zarin.

Z. D.