ZIMSKE SLUŽBE NA TERENU, BOLNICA ZBRINJAVA SVE VIŠE PACIJENATA ZBOG POVREDA USLED PADOVA

Snežni februar nije zaledio grad
Hladni talas iz Sibira, u medijima nazivan još i „Zver sa istoka” koji je poslednjih dana zahvatio gotovo čitavu Evropu, doneo je u Zrenjanin vejavice, 18 cm snega i temperature ispod nule, što ipak nije značajnije poremetilo svakodnevno funkcionisanje grada.
Autobuski i železnički saobraćaj odvijaju se nesmetano uz sporadična kašnjenja, na lokalnim i državnim putevima vozila usporeno prolaze, a Opšta bolnica primila je dosta pacijenata koji su se povredili usled padova.

AUTOBUSI I VOZOVI REDOVNO UZ SPORADIČNA KAŠNjENjA
Zbog najave padavina, zimska služba JKP „Čistoća i zelenilo” u dežurstvu je od nedelje, 25. februara, a nakon prvog snega u ranim jutarnjim časovima narednog dana, ekipe ove službe izašle su na teren. Očišćen je i posut solju uži centar grada, tzv. plava zona, kao i svi mostovi iz programa održavanja, a služba je nastavila da radi na svim terenima. Ekipe će biti na terenu sve dok to uslovi zahtevaju, navode iz ovog javnog preduzeća.
Železnički saobraćaj u gradu nesmetano se odvija u pravcima ka Kikindi i Beogradu, a kašnjenja nisu duža od 10 do 15 minuta, potvrđuje putnički blagajnik na železnici Ferenc Reštaš. Takođe je zadovoljavajuća i situacija u mesnom i međumesnom saobraćaju, saopštavaju iz preduzeća „Banat trans”.
– Svi polasci iz početnih stajališta odvijaju se redovno prema redu vožnje, samo što autobusi sporadično kasne pri dolascima zbog trenutnih vremenskih nepogoda. Međumesni saobraćaj se takođe odvija po planu, a ako postoje kašnjenja, ona nisu duža od 15 do 20 minuta. Saobraćajne linije prema Beogradu i Novom Sadu takođe nesmetano saobraćaju. Ako dođe do nekog zastoja to je zbog nepročišćenih puteva, a ne do naših autobusa koji se redovno kontrolišu, pogotovo u ovakvim situacijama – kaže Miroslav Zelen, direktor „Banat transa”.

6-1a-cistoca-zimska sluzba

LOKALNI I DRŽAVNI PUTEVI PROHODNI
Zastoja zbog nepročišćenih puteva nije bilo, iako su vozila do sada usporeno prolazila na državnim putevima prvog i drugog reda prema Beogradu, Novom Sadu, Kikindi i Vršcu.
– Nijednog momenta nije bilo prekida, ali je prolaženje vozila bilo znatno usporeno posebno u ponedeljak i utorak između Stajićeva i Čente, i to na deonici Perlez – Čenta. Kao i ranijih godina, ovde su najviši slojevi snega nanetog jakim vetrom – saznajemo u JP „Putevi Srbije”.
Kako navode u ovom preduzeću, sve vreme se po putevima prvog reda posipa so, koja, istina, deluje umanjenim intenzitetom na temperaturama oko minus devet stepeni, koliko je bilo izmereno u noći između utorka i srede. Sneg se ne rastapa, ali je prolazak vozila kroz smesu snega i soli ipak olakšan. Na puteve drugog reda posipa se rizla ili smesa rizle i soli.
Za održavanje lokalnih puteva prvog i drugog reda nadležna je firma
„Eko-gradnja”, a svi putevi od Zrenjanina ka selima gradskog područja prethodnih dana bili su prohodni, kaže diplomirani inženjer građevinarstva Radovan Becin, dežurni u „Ekogradnji”.

POSUTO 700 TONA SOLI
– Od ponedeljka do srede u podne naši radnici posuli su po kolovozima oko 700 tona industrijske soli, a u pogonu je bilo 12 vozila i specijalizovanih radnih mašina. Radimo 24 sata dnevno, a na poslu je u svakom momentu dvadesetak naših radnika –
kaže Becin.
I Saobraćajna policija i putari upozoravaju na moguću ledenu kišu pred vikend i u dane vikenda, zbog čega najavljuju pojačan rad, ali i savetuju vozačima da ne kreću na put bez stvarne potrebe.
Građani koji u gradskom transportu radije voze bicikle, tokom ovih dana trebalo bi da ih odlože, upozorava ortoped Vladimir Arbutinov, pomoćnik direktora Bolnice za medicinske poslove, obrazovanje i naučno-istraživački rad:
– U poslednja tri dana je drastično povećan broj povreda sugrađana. Najviše su opterećene službe Prijemno-prijavne ambulante i Ortopedsko-traumatološko odeljenje. U proseku imamo između 35 i 40 povreda dnevno i uglavnom su to za sada lakše telesne povrede. U poslednja 24 sata su primljena četiri pacijenta sa teškim telesnim povredama – tri preloma potkolenice i jedan butne kosti. Svi pacijenti koji su primljeni u roku od dva sata operisani su i zbrinuti na Ortopedskom odeljenju, i dobro se oporavljaju. Molim građane da tokom ovih dana ne voze bicikle, jer su padovi sa bicakala uglavnom bili uzrok teških telesnih povreda – napominje zrenjaninski ortoped.
Dr Arbutinov dodaje da su lakše telesne povrede uglavnom pretrpeli mlađi pacijenti, a teške telesne povrede stariji od 70 godina, pri čemu je oporavak kod ovih ljudi je teži, dugotrajniji i neizvesniji.

  • ZAPOSTAVLJENA PERIFERIJA
    Marko Jovanović, čitalac lista „Zrenjanin”, požalio nam se da nadležni ne posvećuju dovoljno pažnje perifernim naseljima: – Gradski čelnici Zrenjanina javno pohvaljuju rad JKP „Čistoća i zelenilo” i drugih službi koje se bave čišćenjem grada od snega. Ulica Osmog marta u naselju Duvanika već drugi dan padavina nije očišćena – a verujem da neće ni biti. Da li su stanovnici perifernih naselja građani „drugog reda” ?

M. Stoin, M. Malbaški i M. Maričić