ZRENJANIN DOMAĆIN 48. SUSRETA PROFESIONALNIH POZORIŠTA LUTAKA SRBIJE: Čarolija za decu i odrasle

U Narodnom pozorištu „Toša Jovanović“ otvoreni su sinoć 48. Susreti profesionalnih pozorišta lutaka Srbije.

Susrete je otvorio Mirko Krlić, predsednik Odbora za kulturu i informisanje Narodne skupštine Republike Srbije a publiku i učesnike je pozdravio direktor zrenjaninskog Pozorišta Ivan Francuski. U ime Grada Zrenjanina, pokrovitelja Susreta, publici se obratio pomoćnik gradonačelnika Duško Radišić.

Glumci Lutkarske scene Narodnog pozorišta „Toša Jovanović“ sinoć su izveli predstavu „Vesela kuća“, prema tekstu Stevana Pešića, u režiji Irene Tot. Otvaranjem „čarobne kutije“ Jovana Carana, na simboličan način su gledaoce uveli u lutkarsku čaroliju glumci Senka Petrović i Aleksandar Dragar.

DSC_0731

 

Susreti se završavaju u sredu, 11. marta, a u konkurenciji za nagrade su predstave iz protekle godine po izboru svakog pozorišta lutaka, učesnika manifestacije.

O nagradama odlučuje žiri na čijem je čelu dr Marina Milivojević Mađarev – teatrolog, docent na Katedri za dramaturgiju Akademije umetnosti u Novom Sadu, Jelena Milić Zlatković – višestruko nagrađivana kretaorka lutaka i scenografije, i Jovan Caran – višestruko nagrađivani glumac NP „Toša Jovanović“ u penziji, reditelj, kreator lutaka i scenografije, autor tekstova i predstava.

U okviru pratećeg programa, uvod u 48. Susrete profesionalnih pozorišta lutaka bilo je otvaranje izložbe „Boj na Kosovu“ lutkarke Ljiljane Branovački, u foajeu. Izložbu je otvorio Slobodan Marković, osnivač, direktor i selektor Međunarodnog festivala pozorišta za decu.

Danas je na programu predstava „Orfej”, Dečjeg pozorišta Subotica, rađena prema starogrčkom epu, u režiji Todora Valova i „Ivica i Marica”, na mađarskom jeziku (Jancshi es Juliska), prema tekstu Simone Dochove Nanove, čiji je reditelj, takođe, Igor Valov.

U okviru pratećeg programa biće predstavljena izdavačka saradnja Međunarodnog festivala Pozorišta za decu iz Subotice i Pozorišnog muzeja Vojvodine.

(Opširnije u štampanom izdanju)

B . Jajić

Foto J. Njegović Drndak

DSC_0764

DSC_0791

DSC_0699

DSC_0711

DSC_0708