ZRENjANINSKI „O&M INŽENjERING” GRADI NOVU FABRIKU

Novi poslovi traže novi prostor

Kada je 2006. godine kompanija „O&M inženjering” osnovana u Zrenjaninu, sa desetak zaposlenih, njen direktor i vlasnik Mirko Ugrenović nije očekivao da će za samo 11 godina zapošljavati više od stotinu radnika, i da će, pored aneksa sadašnje fabrike u zoni Jugoistok, morati da napravi još jednu fabriku, na 1.200 kvadratnih metara. U novoj fabrici, čiji će temelji biti postavljeni ovih dana, do kraja godine biće zaposleno još 20 radnika u proizvodnji i bar petoro u inženjeringu i administraciji.
„O&M inženjering” je u ovom momentu vodeća srpska kompanija u projektovanju, proizvodnji, montaži, puštanju u rad i održavanju procesne opreme u industriji hrane za ljude i životinje, veštačkog đubriva, hemijskoj industriji, industriji građevinskog materijala, skladištenja sirovina i obnovljivih izvora energije. Iz inženjersko-proizvodnih kapaciteta u Zrenjaninu izlaze tehnička rešenja kako za kompletne fabrike, tako i za pojedine delove sistema, proizvodnih linija i opreme po sistemu ključ u ruke.

KUPILI ZEMLjIŠTE
– Na lokalitetu u zoni Jugoistok fabrika je sagrađena 2009. godine kada smo kupili gradsko građevinsko zemljište, i sada smo, zahvaljujući podršci lokalne samouprave, počeli novu investiciju. Takođe, prošla poslovna godina bila je uspešna, dobro sarađujemo sa zrenjaninskom firmom „Tehnogradnja” i italijanskom „Tehnostrukture”. Tokom ovih nekoliko godina izašli smo i van granica Srbije i uspešno sarađujemo sa holandskim, nemačkim i italijanskim firmama – ističe Ugrenović.
– Posebno bih istakao holandsku firmu CPM (Si-Pi-Em) u oblasti agrara i obnovljivih izvora energije, peletiranja, mlevenja kako stočne hrane, hrane za ljudsku ishranu, tako i u proizvodnji drvenog peleta. Oni su u tome lideri, a mi smo njihov regionalni zastupnik. Radimo na prostorima BiH, Hrvatske, Crne Gore, Makedonije, a sa CPM i u Rumuniji i u Bugarskoj – kaže Mirko Ugrenović za naš list.
„O&M inženjering” posluje sa vodećim kompanijama u Srbiji u oblasti agrara, lane je za „Industriju Matijević” izgradio dve fabrike stočne hrane na Zlatici i Galadu (kod Kikinde) sa najsavremenijom tehnologijom i automatskim upravljanjem, podno skladište u Futogu, zatim za „Delta agrar” fabriku premiksa koja je završena početkom februara.

POSAO SA VODEĆIM
– Ove godine u Staroj Pazovi radimo rekonstrukciju silosa „Danubius” na Dunavu, gde smo pobedili na tenderu u konkurenciji stranih firmi, sarađujemo sa „MK komercom” za koji gradimo silos u blizini Vrbasa, za „Massagrar” rekonstuišemo silos i gradimo fabriku stočne hrane u Sečnju. Tu je i projekat u Šapcu za holandsku kompaniju „De Hojs”, ugovorena je nova fabrika stočne hrane kapaciteta 25 tona na sat. Pre tri sedmice ugovorili smo i izgradnju fabrike stočne hrane u Batajnici i nastavljamo saradnju sa „Matijevićem” u Galadu, sa „Patent komercom” treba da ugovorimo izgradnju dve do tri fabrike i jedan silos – napominje Ugrenović, u prilog tome da je izgradnja nove fabrike neophodna, sa tako razgranatim poslovima.
Mirko Ugrenović je diplomirao na Tehničkom fakultetu „Mihajlo Pupin” u Zrenjaninu, na mašinskom odseku, i uvek je želeo da ostane u struci. Vrata njegove firme otvorena su mladim mašinskim inženjerima, da stiču nova znanja i radno iskustvo, konkurs je stalno otvoren.M. Bečejac

PORODIČNA FIRMA
– Drago mi je što u Zrenjaninu postoji pozitivna atmosfera za mašinstvo, jer u oblasti u kojoj poslujem na prostorima bivše Jugoslavije nije tako. Zrenjanin može da bude regionalni lider u oblasti mašinstva – smatra Ugrenović i napominje da uz pomoć partnera iz inostranstva „O&M inženjering” može da bude ozbiljan, kako on kaže, igrač na prostoru nekadašnje Jugoslavije, Rumunije, Mađarske, Albanije…
Mirko Ugrenović uvek ističe da je firma porodična – posao je započeo sa ocem Markom, a novi poslovi i nova fabrika je ono što treba da preuzmu mlađi Ugrenovići, pre svega sin Ognjen, sada gimnazijalac.

M. Bečejac