ZRENJANINSKI ROTARAKTOVCI: Domaćini jubilarnog skupa

Ova nedelja se u svetu označava kao Rotarakt nedelja.Tim povodom danas je održana u konferencijskoj sali hotela ,,Vojvodina“ svečana skupština kojom su članovi Rotarakt kluba distrikta 2483 za Srbiju i Crnu Goru obeležili značajan jubilej – 50 godina od osnivanja prvog Rotarakt kluba za Srbiju i Crnu Goru. Za domaćina svečanosti izabran je upravo Grad Zrenjanin koji je po prvi put ugostio rotaraktovce iz 14 gradova u Srbiji. Skupštinu je otvorio DRR (District Rotaract Representative) koordinator svih Rotarakt klubova za Srbiju i Crnu Goru Srđan Barac. Proslavu obeležavanja jubileja svojim prisustvom je uveličao predsedavajući Udruženja evropskog Rotarakt kluba (ERIK) Džastin Hadžilampris sa Kipra.

– Rotarakt organizacija slavi 50 rođendan, a prvi Rotarakt klub u svetu osnovan je 13. marta 1968. godine. Trenutno Rotarakt zajednica u svetu broji 1092 kluba u 184 države, dok u Srbiji i Crnoj Gori broji 27 klubova i 332 rotaraktera. U proteklih osam meseci, s obzirom da se rotarijanska godina računa od 1. jula, sproveli smo 88 akcija, od kojih su 9 bile usmerene ka poboljšanju obrazovnog sistema u Srbiji i Crnoj Gori. Planovi za budućnost su povećanje članstva i rad na promovisanju naše ideje, kao i prikupljanje sredstava kako bi pomogli onima kojima je to najpotrebnije – ističe Srđan Barac.

Srđan Barac DRR koordinator svih rotarakt klubova

 

Predsednik Udruženja evropskih Rotarakt klubova (ERIK) za ovu godinu Džastin Hadžilampris sa Srbijom sarađuje na državnom nivou. ERIK broji 115 distrikta u evropskim državama i bavi se svim značajnim pitanjima.

– Ove godine se fokusiramo na mir u svetu, zdravlje i napredak. Izgrađujemo strateška partnerstva sa raznim kompanijama koje učestvuju u značajnim akcijama i drže pod kontrolom ceo evropski Rotarakt. Glavni cilj Rotarakt organizacije za tekuću godinu  je da zasadi što veći broj stabala raznog drveća, jer su zaštita životne sredine i ekosistem planete Zemlje u fokusu, a do sada je posađeno oko 30.000 stabala širom Evrope – kaže Hadžilampris.

Rotaraktovci su 13. marta ove godine obeležili jubilej u svim gradovima u Srbiji, u kojima postoje Rotarakt klubovi, a među njima je i Zrenjanin, puštanjem lampiona koji simbolizuju mir, blagostanje i ujedinjenje.

M.Malbaški

Foto: Rotarakt arhiva

DMARTS_RL8A6719

DMARTS_RL8A6658