Manifestări tradiționale în timpul veri, în orașul de pe malul râului Bega

Turismul se recuperează lent și devine subiectul interesului oamenilor după trei luni, în care această activitate a suferit o lovitură gravă. Din fericire, epidemia COVID – 19 (coronavirus) în fiecare zi, scade. Cele mai cunoscute manifestări de vară ale orașului de pe malul râului Bega se vor realiza și vor avea loc în următorul period. „Basmul bănățean/ Banaska bajka” începe pe 15 iunie, iar de la mijlocul luni iulie, sunt planificate manifestările „Korzo Fest” și „Mâinile Harnice Bănățene/ Banatske vredne ruke” precum și cea mai cunoscută dintre toate, Ediția a XXXV-a a manifestării „Zile berii” s-au Festivalul Berii care v-a marca sfârșitul verii. Relaxarea măsurilor care vizează protejarea populației de coronavirus a făcut posibilă, organizarea acestor evenimente importante pentru oraș, planificate de-a se desfășura în timpul verii. În următoarele două luni și jumătate, se vom desfășura manifestări deja tradiționale care au o durată de anii în șir.
Pe 15 iunie v-a începe „Basmul bănățean” care va avea loc în „Grădina orașului” și v-a dura până la sfârșitul lunii august. Din moment ce până la 1.000 de persoane au voie să participe la adunări în aer liber, această manifestare se va încadra și are posibilitea de a se realiza. Totodată vor avea loc și „Korzo Fest” și „Banatske vredne ruke” care se vor desfășura între 15 iulie și 15 august cu o poveste frumoasă și o schemă de programă interesantă. Programul pentru alte evenimente din Zrenjanin este aproape complet, cea ce înseamnă că vor exista programe de muzică ale tinerilor, povești consacrate vinului, seară multimedia, proiecții de filme, dar și programe pentru copii. Serile de muzică sunt planificate vineria și sâmbăta, duminica este rezervată pentru promovarea sportului și a vieții sănătoase.
Cel mai cunoscut și cel mai vizitat eveniment din oraș, desigur este manifestarea „Zilele berii” care va avea loc în ultima săptămână a lunii august. Ca în fiecare an, din 1986, la Zrenjanin, în ultima săptămână a lunii august are loc un eveniment cu caracter turistic și economic. „Zile Berii „ este, an de an, considerat evenimentul orașului din Banatul sârbesc, în desfășurarea sa fiind incluse aspecte culturale, programe de divertisment, sport și economie, iar în ultimii câțiva ani a adunat, zilnic, câteva mii de invitați. La Zrenjanin artizanatul în producerea berii a început în 1745. cu originea în Veliki Bečkerek, a trecut prin Petrovgrad și s-a turnat în Zrenjanin.
Maestrul berii, Sebastian Krajzezen, a deschis primul atelier de producere al berii în 1745, iar în 1878, unul dintre cei mai mari proprietari de terenuri din Voivodina, Lazăr Dunđerski, la cumpărat și la extins semnificativ. El ia adus pe cei mai buni arhitecți din Praga, care au proiectat un complex de clădiri cu o valoare estetică excepțională. Calitatea berii din Zrenjanin a atins apogeul în anii ’70, în timp ce în anii ’80, fabrica de bere a atins maximul producând 406.000 de hl de bere și celebrul „Tut Gut” (bere fără alcool).
Într-un fel manifestarea „Zilele Berii” este jubiliară, întrucât se țin pentru a 35-a oară, și anul trecut „Zilele de bere” au intrat pe lista festivalurilor europene. Oamenii din Zrenjanin și oaspeții dar și toți cei care decid să petreacă vara în acest oraș, vor avea ocazia să petreacă clipe plăcute și să adune cele mai bune impresii. Din cauza măsurilor care trebuie respectate, dar care în timpul verii se vor micșora, nu se știe care va fi conținutul manifestări.
„Korzo fest” va fi similar cu cele anterioare, cu excepția faptului că se va căuta să se îmbogățească partea muzicală cu spectacole ale unor trupe cunoscute.
Ca o parte a acestui eveniment, vom avea loc colonii de artă, ateliere pentru copii, spectacole de muzică, seri literare, precum se vor susține și programe culturale a unor Societăți Culturale care activează în acest oraș.
Programul complet al evenimentelor de vară din oraș poate fi găsit pe pagina oficială a Organizației Turistice din Zrenjanin sau pe paginile de Facebook ale acestor evenimente.

M.V.