BIVŠI I SADAŠNJI PREDSEDNIK AEROKLUBA „ZRENJANIN” ŽESTOKO „ZARATILI”, A NADLEŽNI DRŽAVNI ORGANI NIKAKO DA SE OGLASE

Leti perje oko aviona

Sportski aerodrom „Ečka” dugo nije bio „skockan” kao ovog leta. Trava kao na fudbalskom terenu, poletno-sletna staza i pristupna pista obeležene za bezbedno uzletanje i sletanje sportskih aviona, noću kao i danju, u hangaru vojnički red, aviomehaničarima pune ruke posla, avioni dolaze, odlaze… Funkcioniše i privremeni malogranični prelaz za vazdušni saobraćaj.
Slika koja „Ečku” kandiduje za jedan od najaktivnijih sportskih aerodroma u Srbiji, međutim, skriva sukob jednog od prethodnih i aktuelnog predsednika Kluba, kakav u AK „Zrenjanin” nije zabeležen deceniju i duže. „Perje”, što bi se reklo, „leti na sve strane”…
U „ratu” koji je poveo protiv beogradskog biznismena i akrobatskog pilota Vladimira Bulata i njegovih saradnika i istomišljenika, sadašnjih čelnika Aerokluba „Zrenjanin” i DOO „Aerodroma Ečka”, Zlatan Ivanović zvani Major, oficir u penziji, bivši vojni pilot i svojevremeno predsednik AK „Zrenjanin” (od 1992. do 2006.), izgubio je prvu „bitku”. Entuzijasti koji je za angažman u domaćem i zrenjaninskom sportskom vazduhoplovstvu dobio brojna priznanja, i koji je sredinom prve decenije ovog veka odlučujuće doprineo da vojska „Aerodrom Ečka” ustupi Zrenjaninu, odnosno njegovom aeroklubu, onemogućeno je da učestvuje u radu Skupštine ovog sportskog udruženja, a nije mu dozvoljen ni pristup aerodromu, zbog, kako kaže, lažnih tvrdnji da je fizičkim nasiljem pretio Bulatu i saradnicima.

BOGATI PREUZELI KLUB

– Od 2016. strah je obuzeo članove našeg Kluba, kada su sistematski počeli da ga preuzimaju beogradski bogati tatini sinovi, predvođeni Bulatom. Uz pomoć prijatelja, novoučlanjenih poklonika vazduhoplovstva, do početka ove godine zavladali su klubom i svim funkcijama, smenjujući staro rukovodstvo. Zatim su osvojili i preduzeće koje upravlja aerodromom – iznosi Ivanović.
Prema njegovim tvrdnjama, ljudi koji su pod svoje stavili kompletno ustrojstvo u „Ečki” ogrešili su se o odredbe Zakona o sportu. Ovaj propis zabranjuje da neko ko vodi jedan klub, poput Bulata, vlasnika i osnivača AK „Falkons”, može da bude na čelu druge, slične sportske organizacije. On sumnja i u opravdanost učlanjenja mnogih Beograđana u AK „Zrenjanin”, inače Bulatovih prijatelja i poslovnih saradnika. Ivanović tvrdi da su sada ugašene sportsko-vazduhoplovne sekcije, koje su obavezne za postojanje kluba. Prestao je sa radom centar za obuku pilota, oterani ugledni članovi, bivši šampioni u jedriličarstvu, modelarstvu, padobranstvu. Ali, zato je dovedena konkurencija, i sada na „Ečki” radi centar za obuku pilota najmoćnije srpske privatne avio kompanije „Princ aviješn”, a tu je i Klub „Avijatičar” registrovan u Žablju.
– Na zrenjaninskom nebu dugo nije bilo padobranskih kupola, ni jedrilica. Jedino lete na privatnim avionima predsednik Bulat i njegovi prijatelji, kao i polaznici odnosno instruktori privatnih školskih centara koji ovde izvode obuku. Mi, zrenjaninski vazduhoplovci, poniženi i proterani iz Kluba, sada se borimo za pravdu. Tražimo reagovanje nadležnih gradskih i državnih organa, učinićemo sve da sprečimo ovu zloupotrebu i uništavanje tradicije vazduhoplovstva u Banatu – poručuje Ivanović.

SUD NA POTEZU
Na optužbe Ivanovića, Bulat ne želi da odgovara jer će, kaže, o svemu poslednju reč dati sud i druge nadležne institucije. Iako je, Statutom, javnost rada AK „Zrenjanin” zagarantovana, najpre mu nije bilo svejedno zbog raspitivanja novinara o tvrdnjama Ivanovića. Misli da Zrenjanince, čitaoce regionalnog lista, nije briga šta se dešava na Aerodromu. Naposletku, rekao nam je da se prihvatio predsedničke funkcije jer je uvideo da takozvana stara garda, Klub i Aerodrom vuče u propast.
-Okupljali su se, pili kafu i čekali da država i lokalna samouprava reši probleme Kluba. Nisu znali da po tržišnim principima upravljaju imovinom kojom Klub raspolaže. Nakon interne revizije poslovanja Kluba i DOO „Aerodrom Ečka”, poništili smo sve štetne ugovore i partnerima ponudili nove, zasnovane na tržišnim principima i vrednostima. Držanje aviona ili jedrilice u hangaru aerodroma, na primer, više nije jeftinije od zakupa garažnog mesta u Beogradu. Za najkvalitetnije državno poljoprivredno zemljište koje je svojevremeno Klubu i Aerodromu ustupljeno na korišćenje naplaćujemo cenu zakupa približnu tržišnoj. Zahvaljujući novim ugovorima, uspeli smo da isposlujemo reprogram dugova Kluba i Aerodroma (na primer za odvodnjavanje i osiguranje) i očekujem da u 2019. poslujemo pozitivno – veli Bulat, ne sporeći da Klub i Aerodrom funkcionišu najvećim delom zahvaljujući novcu dobijenom od izdavanja u zakup pomenutog zemljišta, ali i da će učiniti maksimum da njihov opstanak ipak ne zavisi od tog izvora.

„STARA GARDA” NE SHVATA
Prvi čovek AK „Zrenjanin” naglašava da Klub ipak ima sekciju motornih sportskih pilota koji će se uskoro pojaviti i na državnom reli prvenstvu, da na svom avionu obučava mlađeg kolegu akrobatskom letenju. Dodaje da se podrška pruža i vazduhoplovnim modelarima koji su nedavno postali prvaci Evrope. Pošto od podrške države sportskom vazduhoplovstvu već dugo nema ništa, on „staroj gardi”, kako naziva kritičare, poručuje da konačno shvate kako danas u Srbiji, može da leti samo onaj ko ima para da kupi avion, plati takse i osiguranje, nabavi gorivo.
– Oni ne razumeju da mladima, koji imaju novac i uče letenje, ne pada na pamet da se bave sportskim pilotiranjem, već žure da se zaposle kao komercijalni piloti. Kakvo vazduhoplovno jedriličarstvo. Pa za nedavno državno prvenstvo prijavila su se tek dva takmičara. Evo, mi ovde imamo jednu jedrilicu, platili smo njenu registraciju, ali na njoj može i hoće da leti samo jedan doktor – objašnjava Bulat i dodaje: – Cilj je da od „Ečke” napravimo moderan regionalni vazduhoplovni centar, poput Bleda, na primer. Želimo da imamo servisno-sportski aerodrom pre svega za motorno letenje, letenja aviona oldtajmera (pružanje servisnih usluga njihovim vlasnicima) i prodaju avio goriva.

 • Aeroklub „Zrenjanin”
  je među najstarijim aeroklubovima RS,osnovan 1929.godine u Velikom Bečkereku sadašnjem Zrenjaninu.Tokom svoga postojanja nikada nije prekidao sa radom, i u njemu su postojale sledeće bazne vazduhoplovne sportske grane:vazduhoplovno jedriličarstvo, padobranstvo,aeromodelarstvo i motorno letenje.
  U njemu su izrasli mnogi sportski šanpioni osvajači najvećih sportskih odličja, na domaćim i međunarodnim takmičenjima,piloti i inženjeri koji su radili i rade u domaćoj i međunarodnim konpanijama,Vojsci, fakultetima,privrednoj avijaciji,kontroli letenja i školskim centrima
  za obuku pilota.

 

 • O državnoj oranici se nerado govori
  Zanimljivo je da o državnom poljoprivrednom zemljištu koje je sredinom prve decenije ovog veka dato na korišćenje Aeroklubu „Zrenjanin i „Aerodromu Ečka” DOO (više od 125 hektara najkvalitetnijih oranica, na 99 godina) niti jedna prethodna uprava Kluba nije rado govorila, pa neće ni ova. O tome su novinari više saznali iz izveštaja Državne revizorske institucije koja je kontrolisala poslovanje Grada Zrenjanina u 2016. godini. Državni revizori su tada ukazali na nerešen pravni status i svojinsko učešće lokalne samouprave u Privrednom društvu „Aerodrom Ečka”. Prilikom osnivanja, još 2006, Gradu je u ovom mešovitom preduzeću pripalo 64 odsto kapitala, jer je uneo zemlju u vrednosti od preko milion evra, a zatim je izdao na korišćenje Klubu na 99 godina. Međutim, iz nepoznatih razloga, to nikada nije zvanično sprovedeno u APR-u i Katastru! Stoprocentni vlasnik preduzeća DOO „Aerodrom Ečka” i dalje je Aeroklub (sa novčanim ulogom od 50.184, i nenovčanim od 144 miliona dinara). Revizori upozoravaju da Grad ne može tako neodgovorno da se odnosi prema svojoj imovini.
  – Pošto je zemlja izdata bez saglasnosti države, u toku je sudski spor i od njegovog ishoda zavisi kada ćemo i kako regulisati status zajedničkog preduzeća – rekao je novinarima Goran Rakić, gradski pravobranilac.

 

 • Tatinim sinovima se više veruje
  O svojim sumnjama u nezakonitost izbora Bulata za predsednika, ali i izbora članova uprave Aerokluba „Zrenjanin”, Zlatan Ivanović obavestio je nadležne inspekcije i vodeće funkcionere Ministarstva sporta i Grada. Niko mu još nije odgovorio.
  Da se Bulatu i njegovim saradnicima, koje naziva tatinim sinovima, više veruje, konstatuje i u svom dopisu novinarima. To ocenjuje i shodno reakciji tužilaštva i policije na njegove navodne pretnje rukovodstvu AK „Zrenjanin”.
  – Čak su isposlovali da važenje letačke dozvole moram da dokažem vanrednim lekarskim pregledom – kaže Zlatan Ivanović.

Z. Dedić