DR ALEKSANDRA TABAKOV O PROGLASU LEKARA I ISTINAMA I ZABLUDAMA O EPIDEMIJI

Uspešno suočavanje sa bolešću počinje od informisanosti

Dr Aleksandra Tabakov, master molekularne biomedicine i lekarka specijalistkinja kliničke farmakologije, jedna je od 2.723 medicinara koji su potpisali pismo Vladi i nadležnim institucijama, nezadovoljni „javno-zdravstvenom katastrofom u Srbiji”.
Naučno potkrepljenim objavama o epidemiji kovida 19, koje objavljuje na svom Fejsbuk profilu, kao i na stranici ordinacije „Dr Dragana Babić” gde radi kao savetnica o lekovima, dr Aleksandra Tabakov je stekla veliko poverenje građana. Zrenjaninci je znaju i kao volonterku NURDOR-a i organizatorku susreta ljubitelja jezika „Language spot”. Društveni angažman po pitanju zaraze, dr Tabakov smatra svojom obavezom.
– I sama sam u jednom trenutku imala utisak da mi ništa nije jasno. Pomislila sam kako je ljudima koji nemaju ni osnovna medicinska znanja – hrpa neproverenih informacija čini da osećate da nemate kontrolu nad sopstvenim životom i zdravljem. Kako umem pravilno da interpretiram rezultate naučnih studija i imam uvid u najaktuelnije vodiče i protokole lečenja, mogu da sagledam situaciju na realističniji način od ljudi nemedicinske struke. Početak uspešnog suočavanja sa bolešću jeste naoružavanje pravim i kompletnim informacijama.
Da li je otvoreno pismo lekara jedna od retkih dobrih vesti od kada je počela epidemija?
– Proglas je glas stručnosti nad politizacijom, glas svakodnevne prakse nad pukim teoretisanjem, glas zdravog razuma nad instrumentalizovanim stavovima, glas lične i profesionalne etike nad neetičnošću svake vrste. Dobra vest svakako jeste, mada bi trebalo da nas, kao društvo, epidemija nauči još mnogo čemu.
M. Maričić
Opširnije u štampanom izdanju