DRUGI DAN SIMPOZIJUMA O PIVU I PIVARSTVU: O malim pivarama i biotehnologiji

Drugi dan drugog Naučno-stručnog simpozijuma o pivu, pivarskoj industriji i opremi protekao je u znaku iskustava sa opremom za točenje piva u ugostiteljskim objektima i domaćinstvima – doktora Milorada Rančića, direktora Visoke tehničke škole strukovnih studija, trendovima u mini pivarama i primeni biotehnoloških postupaka u kojima se koriste otpadne materije pivarske industrije.

Bilo je reči i o iskustvima malih kraft – pivara u Slovačkoj koje pokrivaju respektabilnih 5 procenata ukupne potrošnje piva, što je dva i po puta više nego u našoj zemlji. Zanimljivo je bilo saznanje da u ovoj zemlji opad potrošnja piva u pivarama, restoranima i hotelima, a raste u kućnom ambijentu – na zabavama i po vikendicama.

Simpoyijum o pivu eksponati

Zanimljivi su bili i radovi izloženi na panoima: o ulozi enzima u vrenju piva i nešto sasvim novo – primeni mikrotalasa u smanjenju sadržaja nepoželjnog glutena u pivu.

Danas su pored industrijskih bila degustirana i domaća kraft piva pivara “Kabinet” i “Kruger Brent” koja su na Simpozijum donele devet vrsta piva, klasičnih i sa aromama voća i konoplje.

Iskusni stručnjaci ocenjivali su intenzivnost i punoću ukusa, gorčinu i prisustvo stranih mirisa u pivu – ocenama od 1 do 5.

M. S-n.

Simpozijum o pivu