Gest ce merită toată lauda, cu intenție nobilă și umană

Măști confecţionate voluntar, la inițiativa personală

Asociația femeilor „Bunicuțele” din Uzdin și membrele ei au dorit să-și aducă o contribuție modestă la împiedicarea pandemiei cu care suntem cu toții amenințați de virusul destructiv și periculos care a luat zeci de mii de vieți umane la nivel planetar. Perovici Ana, membra a „Bunicuțelor” din Uzdin, la inițiativa personală și pe bani proprii,a făcut maști de protecție „anti-Corona” și le-a împărțit celor angajați la Comunitatea Locală, în magazinele alimentare, la farmacii, voluntarilor care contribuie la ajutorarea bătrânilor din Uzdin și altor cetățeni din sat care se află la diferite posturi şi au contact direct cu alți oameni. Un gest ce merită toată lauda. Măștile create manual trebuie utilizate două ore. Seara pot fi spălate la o temperatură mai mare de la 60 până la 100 de grade, le călcăm și pot fi utilizate din nou.”
Dacă vorbim despre acestă asociație care aproape de mai bine de un deceniu activează, trebuie amintit unele realizări. Asociația Femeilor „Bunicuțele” din Uzdin se ocupă de păstrarea artizanatelor, costumelor și obiceiurilor românilor care locuiesc în acest sat bănățean. Această asociație a deschis o casă Ethno care adăpostește obiecte autentice și care au fost cândva folosite într-o gospodărie românească. Până de curând se putea întâlni în sat, femei în costum românesc, însă în zilele noastre nu există aproape niciuna. Pe lângă costumele și obiceiuri, aceste femei păstrează mâncăruri vechi românești, cum ar fi aluatul de cartofi având și o manifestre menită preparări.
Pe lângă obiecte, obiceiuri și costume, aceste femei nu uită de preparatele tradiționale românești. Asociația are un număr de aproximativ 20 de membri. Se întâlnesc în fiecare luni și sunt oaspeți frecvenți ai altor asociații. Aceste femei harnice organizează, de asemenea, numeroase întâlniri literare, serate literare, de poezie, precum și alte numeroase evenimente, cum ar fi expoziția tradițională de costume, care a avut loc la jumătatea lunii mai a fiecărui an, expoziții artizanale „Curcubeul etniilor” și evenimentului gastronomic „Cartoful cel mai frecvent aliment”, dar și manifestări consacrate colindelor de Crăciun și Mărțișorului.

M. V.