ISTRAŽIVALI SMO: DA LI JE I KOLIKO PANDEMIJA UTICALA NA CENE I PRODAJU NEKRETNINA

Stanovi su i dalje najtraženiji

Rast prometa, kao i rekordne količine novca na tržištu nepokretnosti zabeleženi su protekle godine u našoj državi. Međutim, taj trend se promenio ove godine kada je proglašena pandemija korona virusa koja je uticala na sve sfere društva. Iz izveštaja o tržištu nepokretnosti za prvu polovinu 2020. godine, saznajemo da je broj kupoprodaja u Republici Srbiji za 14 odsto manji u odnosu na prvo polugodište 2019. godine, što stručnjaci vide kao posledicu vanrednog stanja.
Za isti period, broj prodaja stanova u novogradnji opao je za 12 odsto, a u starogradnji za 22 procenata, mada su stanovi u prvoj polovini 2020. najtraženiji na tržištu nepokretnosti. Najaktivniji mesec ove godine je jun sa 10.288 kupoprodaja, što je oko 20 odsto više nego u junu prošle godine. Najveći broj kupoprodaja registrovan je na teritoriji Vojvodine (35 odsto), zatim na teritoriji Grada Beograda (27), slede Šumadija i zapadna Srbija (24) i teritorija južne i istočne Srbije (14 odsto).

RAST PROMETA NAKON VANREDNOG STANjA
Posle vanrednog stanja tržište se vratilo na nivo pre toga, gde su stanovi i dalje najtraženiji, ali je njihov učinak u ukupnom obimu manji. Povećano je učešće građevinskog zemljišta, poljoprivrednog zemljišta stambenih objekata i vikendica, navodi se u izveštaju. Sa tim se složila i Gordana Božić, vlasnica Agencije za nekretnine „G-sigma”.
– Za vreme vanrednog stanja osetio se zastoj u prodaji nekretnina, a nakon toga osetan je konstantan rast prometa. Slobodno možemo reći da je u ovom trenutku promet čak i neubičajeno velik. Na ovakvu situaciju utiču kamatne stope koje su trenutno veoma povoljne – naglašava Gordana Božić.
I.Isakov – J.Šormaz

Opširnije u štampanom izdanju