MARIKA SRDIĆ, JEDINA ZRENJANINKA NA DUNAVSKOM FESTIVALU

Njene torbe „šetaju” Ulmom
Kada je objavljen konkurs, prijavila sam se, ali nisam očekivala da me organizatori prestižnog festivala pozovu. Međutim, stiglo je pismo iz Ulma, u nemačkoj pokrajini Baden Vitenberg – bila sam uzbuđena i ponosna jer je to bila prilika da posetiocima Međunarodnog dunavskog festivala pokažem šta ja sve radim, a posebno me je činilo srećnom što sam, zajedno sa ostalim učesnicima, na taj način predstavljala Srbiju – kaže nam Marika Srdić koju većina Zrenjaninaca zna kao Maćiku.
Međunarodni dunavski festival, održava se svake druge godine od 6. do 15. jula, a tokom 10 dana njegovog trajanja, na hiljade predstavnika podunavskih zemalja, gradova i regija, razmenjuju svoje kulturno nasleđe, jačajući tako dunavsko zajedništvo i evropsku saradnju. Osnovna ideja jeste da pokaže raznovrsnost kultura, folklorno nasleđe, autentične zanate, kulinarske specijalitete iz različitih zemalja i regiona.

18-1б-marika srdic-torbica
Marika Srdić je na svom štandu izložila torbe sa banatskim motivima, nesesere, popularne lutkice Milice, cegere…
– Posetioci su bili zainteresovani za štandove izlagača iz Srbije, posebno za ručne radove i stare zanate. Bila sam zaista srećna što sam ih upoznala. Pažnju posetilaca na mom štandu najviše su privukle torbe, kao i rančevi sa trakama sa etno motivima – kaže Marika. – Prvo su se „hvatali” za one sa bulkama, guskama, rodama, bundevama, kućicama…
Marika kaže da je boravak na festivalu u Ulmu za nju bilo veliko iskustvo. Istovremeno, kaže da je već sada dobila poziv da, bez konkursa, učestvuje na narednom Dunavskom festivalu za dve godine.

M. B.