MILOŠ ŠAKIĆ, MLADI MUZIČAR KOJI OSVAJA EVROPU

Od slatkog mita do Evropske filharmonije mladih

Mladi trombonista Miloš Šakić muzikom se bavi od svoje desete godine. Svira trombon i ove godine je maturirao u Srednjoj muzičkoj školi „Josif Marinković” u klasi profesora Branislava Gagića. Školovanje će nastaviti na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, gde će se dalje usavršavati u klasi Branislava Aksina.
Kako bi se opredelio baš za ovaj instrument, dobio je „mito” od svog, sada već dugogodišnjeg profesora, Branislava Gagića u vidu čokoladice.
Spram toga su se, kako je rekao, njegova očekivanja svodila na slatku nagradu koju bi dobijao na kraju svakog časa.

TAKMIČARSKI DUH
– Trombon je specifičan instrument po mnogo čemu, od načina na koji se dobija željeni ton, pomoću „slajda” ili „cuga”, povlačenjem limene cevi napred-nazad na određenu poziciju, pa sve do boje tona koja je svakako jedinstvena – objasnio je Miloš.
Motivacija za bavljenje muzikom došla je na jedan spontani način. Naime, Miloševa mlađa sestra upisala je muzičku školu pre njega, što je probudilo želju da i on krene da svira neki instrument.
Tokom osnovne i srednje škole nastupao je na mnogim takmičenjima. Kako je objasnio, kada dođe do proglašenja nagrada osećaj je neverovatan.
– U prvom trenutku osetim veliki nalet sreće i olakšanja, a kada se emocije smire, osećam satisfakciju – kaže Miloš.
J. Šormaz

Opširnije u štampanom izdanju