PERLEZ – 14. Međunarodni festival narodnog stvaralaštva

’Ajd’ na rogalj, momče
Veliko narodno kolo u Perlezu, u ponedeljak 20. avgusta, zaigralo je stotinak članova folklornih ansambala iz Kolumbije, Rumunije, Beograda, Arilja, Farkaždina, Lukićeva, Kolara, Zrenjanina i Perleza. Time su otvorili 14. Međunarodni festival narodnog stvaralaštva „Ajd, na rogalj, momče”, koji je održan u Domu kulture u Perlezu, oko 19 časova.
– Mi smo iz Banata, a ovde su se nekada razni događaji, poput igranki, odvijali na roglju – na ćošku. Zato smo odlučili da se festival zove „Ajd na rogalj, momče”. Imamo jako lepu saradnju sa mnogim kulturno-umetničkim društvima iz Srbije i inostranstva, a pre dve godine bili su nam gosti iz Meksika sa kojima se i danas čujemo – priča Jovanka Srdanov, predsednica perleškog KUD-a „Arsenije Teodorović”, organizatora Festivala.

01 zd 20180824 perlez festivsl (2)
Veliki broj Perležena okupio se da pogleda defile učesnika na ulicama Vuka Karadžića i Kralja Petra Prvog, a potom i zajedničko kolo ispred pravoslavne crkve. Najveću pažnju privukli su igrači i muzičari iz Kolumbije, u odeći živopisnih boja. Bili su najživahniji u kratkoj povorci kroz selo, igrajući uz zvuke saksofona i zvečki, a onda su i fokloraši iz Arilja počeli da cupkaju uz ove ritmove. Publika je bila oduševljena, naročito umećem gostiju iz Južne Amerike u igranju „Užičkog kola”.
Kako kažu domaćini Festivala iz KUD -a „Arsenije Teodorović”, sve su organizovali sami, uz pomoć prijatelja iz sela. Za folkloraše se u dvorištu Doma kulture pekao roštilj, a na kraju Festivala priređen je i vatromet. Gosti iz Kolumbije bili su naročito oduševljeni srnećim paprikašem, koji su domaćini ranije pripremili, saznajemo od Jovanke Srdanov.

M. M.

01 zd 20180824 perlez festivsl (3)