POČELI SU 33. „DANI PIVA” , ORGANIZATORI PRIPREMILI PROGRAME ZA SVE GENERACIJE, POSETIOCE OČEKUJU KONCERTI ZVEZDA MUZIČKE SCENE I POZITIVNA ATMOSFERA

Pozivari, litija, slava Grada i svečano otvaranje
Nadaleko čuvenu zrenjaninsku pivsku feštu zvanično su otvorili u utorak uveče na Žitnom trgu, gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić, proslavljeni fudbaler Zoran Tošić Bambi i zdravičar Prvoslav Zakovski. Posle toga usledio je veličanstven vatromet

Nazdravlje vam prijatelji dragi, zvani i nezvani. Svi ste nam dobro došli, ako ste veseli i žedni. Man‘te brigu, priđ‘te bliže, od lepote pivo stiže. Nek vam bude veselo slavlje! Živi bili i uzdravlje!
Tradicionalnom zdravicom pivu glumac Narodnog pozorišta „Toša Jovanović” Prvoslav Zakovski Zaka pozvao je sugrađane i goste u ponedeljak, 27. avgusta, na 33. „Dane piva” – manifestaciju po kojoj je grad na Begeju nadaleko čuven i poznat. Pozivari su se, kako tradicija nalaže, fijakerima i uz pratnju tamburaša, uputili iz Gradske bašte ka glavnoj gradskoj ulici i prolaznicima točili besplatno pivo.
Sutradan, 28. avgusta, obeleženo je Uspenje Presvete Bogorodice – slava Sabornog hrama i Grada Zrenjanina, svetom liturgijom i litijom koja je prošla centralnim gradskim ulicama.
Najvažniji događaj svakako je bilo otvaranje „Dana piva”, u utorak uveče na Žitnom trgu, uz spektakularni vatromet koji ni ove godine nije izostao. Zdravičar je bio, a ko bi drugi nego Prvoslav Zakovski, a na bini su mu se pridružili gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić i proslavljeni fudbaler, Zrenjaninac, Zoran Tošić Bambi.
– Večeras smo se okupili kako bismo po 33. put otvorili našu najveću manifestaciju – „Dane piva”. Poznati smo po dobroj zabavi, organizaciji, okupljanju i druženju. Zrenjaninci su vredni ljudi, dobri domaćini, stoga i gosti vole da dođu u naš grad. Ove godine očekujemo rekord, više od pola miliona posetilaca – izjavio je na otvaranju pivske fešte gradonačlnik Janjić.

 

6,7 - 1 B Pozivari

Zoran Tošić se zahvalio što je upravo njemu pripala čast da, uz gradonačelnika Janjića, otvori manifestaciju.
– Kad god imam prilike, trudim se da budem u svom gradu. „Dane piva” pratim i trudim se da što češće prisustvujem – kazao je Tošić.
Prvo veče na bini na Žitnom trgu nastupio je bend „Garavi sokak” i miljenik mlađe publike, pevač Željko Vasić. Iako nije bio najavljen u programu, nastupao je i pevač narodne muzike Milan Topalović Topalko.
– „Garavi sokak” nastupio je po treći put na „Danima piva”, ali mi pratimo ovu manifestaciju od samih početaka. Mislim da su „Dani piva” sinonim za ovaj grad. Ono što je meni posebno drago jeste što uvek vidim mnogo ljudi raznih generacija koji su zajedno na koncertima, dobro znaju naš repertoar i odlično se zabavljaju. Želim vam uspeh i da nastavite ovako, jer to zaista dobro radite – poručio je Bane Krstić, pevač „Garavog sokaka” i najavio da će njegov bend uraditi i jedan album pesama za decu.
Drugo veče, u sredu 29. avgusta, na Žitnom trgu obeležili su sastav „Kilo kilo banda” i nekadašnji frontmen i osnivač grupe „Haustor” Darko Rundek.

6,7 - 1 D LITIJA
SLAVA HRAMA I GRADA

  • Uspenje Presvete Bogorodice – slava Sabornog hrama i Grada Zrenjanina, svetom liturgijom u Uspenskom hramu i svečanom litijom koja je prošla centralnim gradskim ulicama, obeleženo je u utorak, 28. avgusta. Litiju su predvodili sveštenici eparhije banatske i predstavnici gradske vlasti na čelu sa gradonačelnikom Čedomirom Janjićem. Povorka je krenula iz porte Uspenskog hrama, ulicom kralja Aleksandra Prvog Karađorđevića do glavnog gradskog trga gde je pročitano jevanđelje. Po tradiciji, hod se nastavio Gimnazijskom i Svetosavskom ulicom do crkve. U litiji su, osim sveštenstva i gradskih funkcionera, učestvovali i pripadnici vojske, policije, žandarmerije, vatrogasne brigade, predstavnici Crvenog krsta, sportisti i građani.

6,7 - 1 C litija

 

  • MUZIČKI SPEKTAL ZA VIKEND
    Na Trgu slobode za vikend je najavljen pravi muzički spektakl za koji će se pobrinuti najveće zvezde domaće muzičke scene. U četvrtak, 30. avgusta, nastupiće zrenjaninska Filharmonija, novosadski „Big bend” i solista Bela Mavrak. Za početak vikenda, u petak, 31. avgusta nastupaju doajeni rok muzike Bajaga i Instruktori i „Riblja čorba”. Subotu, 1. septembar, svakako će obeležiti koncert Marije Šerifović, a čast da zatvori ovogodišnje „Dan piva” imaće „Leksington” bend koji nastupa 2. septembra.

6,7 - 1 G pivo se toci

M. MALBAŠKI
Foto: Jovan Njegović Drndak