ŠKOLA CRTANJA „FLORA I PRIJATELJI”

Približiti umetnost najmlađima
Obeležje ne samo „Korzo festa” već i letnjeg programa u glavnoj gradskoj ulici, jeste i škola crtanja „Flora i prijatelji” koju godinama unazad vodi sugrađanin, akademski slikar, Viorel Flora. U centru grada on neumorno sedi i slika, dok mu prilazi veliki broj dece, tražeći papire, olovke, krede u boji i drugi crtaći pribor. Tako se neki od njih prvi put okušaju kao crtači, povlačeći grube poteze, crtajući sve ono što zaokupljuje dečju maštu.
Cilj ovih kreativnih i edukativnih radionica je da se deci, ali i svim zaiteresovanim sugrađanima na što zanimljiviji način približi i popularizuje umetnost. Flori asistira i slikar amater Željan Popov.
– Svakog leta učestvujemo u programu, a naše mesto ispred stare Robne kuće je svima poznato. Prilazi nam veliki broj dece, ali i ostali sugrađani, koji žele kontakt sa umetnicima i umetnošću. Deca koja dolaze da uče od nas dobijaju materijal, crtaju, pitaju, saznaju mnoge stvari u vezi sa slikarstvom, jer mi smo tu zbog njih. Treba znati prići umetničkom delu, razumeti ga – to je polazna osnova naše škole – priča Viorel Flora, kroz čiju školu crtanja prođe oko 70 dece za vreme „Korzo festa”.
Jedna od ovogodišnjih polaznica škole je Milana Ludoški, mlada fizioterapeutkinja koja je odlučila da se okuša i kao crtač.
– Rad na sebi je životni moto koji posebno praktikujem kada imam slobodnog vremena, a kroz umetnost se to najbolje postiže. „Korzo fest” je bio idealna prilika da okušam svoje umetničke sposobnosti po pitanju slikarstva koje me je oduvek privlačilo. Profesor Flora mi je puno pomogao, dosta sam naučila, a pre svega ovo je za mene jedno divno iskustvo – kazala je Milana Ludoški.
Ovdašnji karikaturista Kire Radenkov sa Florom sarađuje od 2013. godine. Ističe druženje i pozitivnu atmosferu kojim je Grad ispunjen tokom trajanja „Korzo festa”, ali i to da umetnici ipak postoje u ovom gradu.
– Decu volim najviše na svetu i radujem se kad god mogu da im pomognem. Često od mene traže da ih crtam. Disciplinovana su, kulturno zatraže papir i sede ovde sa nama, druže se i crtaju. Kada se to desi, naša misija je ispunjena – izjavio je Radenkov.
M. Malbaški