„SLOVAČKA LEPOTA“ SINOĆ U NARODNOM MUZEJU: Tradicionalne nošnje

U okviru programa ovogodišnjih „Dana piva“ sinoć je u salonu Narodnog muzeja Zrenjanin otvorena izložba „Slovačka lepota“. Autori su Branislav Kokavec i Pavel Surovi iz Kisača. Postavka obuhvata fotografije koje, spajajući tradicionalno i moderno, prikazuju lepotu nošnji vojvođanskih Slovaka. „Slovačka lepota“ je ujedno i podsetnik na 245 godina života Slovaka u Kisaču. Sastavni deo sinoćnjeg otvaranja bila je i revija slovačkih nošnji koje su naši sugrađani imali priliku da vide.

Izložba će trajati do 22. septembra, a nadležni kustos je Branka Babić, kustos etnolog Narodnog muzeja Zrenjanin.

– Predivni portreti slovačkih devojaka, odevenih u stare slovačke nošnje, svrstani su u kapitalno delo koje smo nazvali vizitkartom Slovaka u Srbiji. Nesvakidašnji spoj tradicionalnog i modernog, uobličen kroz umetničku fotografiju, odražava i veliko poštovanje prema 300 godina dugoj slovačkoj kulturi i tradiciji. Da bi se upoznao naš slovački narod, pored umetničkih fotografija sa starim narodnim nošnjama, potrebno je spoznati širinu naše slovenske duše, osetiti energiju, doživeti naše gostoprimstvo, upoznati istoriju i prihvatiti našu različitost – izjavio je Pavel Surovi, direktor Kulturnog centra Kisač.

Otvaranju izložbe prisustvovao je i Ivan Bošnjak, državni sekretar u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave koji je istakao multinacionalnost kao glavnu osobinu vojvođanskog mentaliteta.

– Izložba koju smo otvorili, već više od godinu dana živi po gradovima i opštnama širom Vojvodine, po mestima koja su tradicionalno nastanjena Slovacima. Ministrastvo državne uprave i lokalne samouprave je, između ostalog, zaduženo za promovisanje manjinskih prava i čini mi se da smo u prethodne četiri godine dosta toga uradili po ovom pitanju – istakao je Bošnjak

M.Malbaški

Foto: Jovan Njegović Drnadak

SLOVACI (2)

SLOVACI (3)

SLOVACI (4)

SLOVACI (5)

SLOVACI (6)

SLOVACI (7)