STANJE PO PITANJU VODE ISTO KAO I PRE 16 GODINA, POTVRDILA SANITARNA INSPEKCIJA

Banatska „česmuša” i dalje nije za piće

Zabrana o upotrebi zrenjaninske vode za piće ostaje i dalje na snazi – zaključila je Sanitarna inspekcija, odbacivši zahtev „Vodovoda” od 7. maja da se zabrana ukine. Zapisnik o inspekcijskom nadzoru sačinjen je 9. jula. I pored toga, iz budžeta grada investitoru fabrike vode već nekoliko meseci plaća se za uslugu prečišćene vode.
JKP „Vodovod i kanalizacija” (ViK) uz svoj zahev je, kao dokaz, Sanitarnoj inspekciji u maju dostavio ukupno 82 izveštaja o vodi zrenjaninskog Zavoda za javno zdravlje i Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd. Pregledom ovih nalaza, Inspekcija je utvrdila da određeni uzorci vode ne ispunjavaju propise Pravilnika o higijenskoj ispravnosti vode za piće. Naime, na mernim mestima u ulicama Crnogorska i 9. maja bio je povećan sadržaj arsena, a pojedini uzorci vode osećali su se na trulež i buđ, navedeno je u Zapisniku zrenjaninskog Odeljenja inspekcije Pokrajinskog sekreterijata za zdravstvo.
Optimizam „Vodovoda” i gradonačelnika Zrenjanina prilikom podnošenja zahteva u maju ipak se pokazao neopravdanim.

FABRIKA NE RADI, ALI NAPLAĆUJE PREČIŠĆENU VODU
Odgovor Inspekcije doveo je u pitanje odluku da se investitorima postrojenja na Mihajlovačkom drumu iz gradskog budžeta plaća za usluge prečišćavanja vode, a sa čime se počelo u maju, nakon što je podnet zahtev za ukidanje zabrane. Rukovodilac „Vodovoda” Predrag Bodiroga nije u tome video ništa sporno, navevši da je to u skladu sa Sporazumom njegovog preduzeća i investitora od 21. januara ove godine.
Milana Maričić

Opširnije u štampanom izdanju