STANJE SUNCOKRETA, KUKURUZA, SOJE I ŠEĆERNE REPE NA NJIVAMA U SREDNJEM BANATU

Vreme pogoduje usevima, očekuje se dobar prinos

Stručnjaci zrenjaninske Poljoprivredne stručne službe (PSS) kažu da su povoljni agrometeorološki uslovi u prethodnom periodu omogućili intenzivan rast i razvoj prolećnih ratarskih useva

Žetva ječma nedavno je završena, rod je skinut sa površine od 3.500 hektara srednjobanatskih oranica, a stručnjaci kažu da je prinos niži nego prethodnih godina – kreće se od četiri do pet tona po hektaru. I ostale žitarice (pšenica, tritikale, ovas i raž), kao i uljana repica takođe su skinute. Krajem avgusta očekuje se žetva suncokreta i soje, a potom sledi berba kukuruza i vađenje šećerne repe.
Na teritoriji Srednjobanatskog okruga ove godine pod suncokretom je 38.000 hektara, dok je kukuruzom zasejano 92.000 hektara. Soja se nalazi na 6.500, a šećerna repa na tek 1.500 hektara.
Kako za naš list navode stručnjaci zrenjaninske Poljoprivredne stručne službe (PSS), povoljni agrometeorološki uslovi u prethodnom periodu omogućili su intenzivan rast i razvoj prolećnih ratarskih useva. Temperatura je bila u granicama proseka za juli, a padavine su bile neravnomerne po lokalitetima i količini – od 15 do 74 litara po metru kvadratnom (prema podacima meteo stanice Prognozno-izveštajne službe).
M. Malbaški

Opširnije u štampanom izdanju