STANOVNICI LUKIĆEVA REVOLTIRANI ZAGAĐENJEM TLA, VODA I VAZDUHA: Razmišlja se o traktorskoj blokadi ulaza u krug „Vinex“-a

Posle više puta ponavljanih usmenih i pismenih obraćanja rukovodstvu kompanije „Vineks“, koja na obodu Lukićeva od pre četiri godine preradom kukuruza proizvodi etil alkohol, a tu je i farma krava, građani Lukićeva su na zboru održanom u subotu uveče (prisustvovalo je oko 150 meštana), razmišljaju o radikalizaciji protesta, pominjući i traktorsku blokadu ulaza u pogon.

31518095950_2c9949c188_k

– Zabrinuti smo za zdravlje kako odraslih, tako i dece jer se vode sa farme ne uvek, ali ne baš ni retko izlivaju u kanale kišne kanalizacije čime se ugrožava ljudsko zdravlje. Ugrožen je izvor vode za seoski vodovod, a i zemljišta, inače odličnog kvaliteta, kažu Srđan Blagojević, Zoran Milanović i Dušan Vukotić – organizatori protestnog zbora građana, održanog u velikoj sali Doma Mesne zajednice „Narodni heroj Veljko Lukić Kurjak“.

20180825 lukicevo sala zbor vineks110

– Ima zaista dramatičnih svedočenja pojedinih građana o uticaju isparenja od otpadnog materijala posle prerade kukuruza u alkohol. Ti mirisi su našim ljudima nepoznati i izazivaju ozbiljne efekte na pojedine ljude. Svim svojim autoritetom i savešću pridružujem se stavu žitelja mesta u kom sam odrastao, da se kompanija „Vineks“ prinudi da reši probleme, kako nadražujućih isparenja, tako i zagađenja zemljišta i vode – izjavio je ovom prilikom poznati lekar – specijalista za disajna oboljenja dece dr Tomislav Stevanović.

Doktor Stevanović se saglasio sa stavom da se, možda u saradnji sa građanima koji imaju primedbi na ponašanje „Prekona“ koji emituje nesnosan smrad, a ugrožava i vodu, pristupi legalnim, ali znatno oštrijim merama iskazivanja nezadovoljstva građana.

20180825 lukicevo sala zbor dr stefanovic121

Od brojnih ispovesti koje su se čule u subotu uveče, možemo izdvojiti reči Milene Bošković, koja je izjavila da isparenja iz „Vineksa“ izazivaju ne samo pogoršanje stanja astmatičara, nego i ozbiljne halucinacije.

– Živim u neposrednoj blizini „Vineksa“. Častila sam radnika dok je pogon građen, radovala sam se što će biti posla i zarade za naših tridesetak Lukićevljana, ali sada sam razočarana. Moljakanje neće pomoći. Moramo se organizovati za protest ispred „Vineksa“. Dok se tu ne pojave elektronski i prestonički mediji, naši apeli ostaće uzaludni – kaže Boškovićeva.

M.Sn.

Foto: Z. Dedić

Opširnije u štampanom izdanju

20180825 centar lukicevo spomenik10420180825 lukicevo sala zbor dr stefanovic122 20180825 lukicevo sala zbor dr stefanovic125 20180825 lukicevo sala zbor dr stefanovic123