STONOTENISER MARKO PETKOV BLISTA U BANATU I REPREZENTACIJI

Pele fajter bez mane i straha

Protekla sezona je za Marka Petkova, stonotenisera Banata, bila izuzetno uspešna. Nakon povratka iz Nemačke u Zrenjanin, on je uz saigrače Iliju Majstorovića, Đorđa Borčića i Nikolu Strugarevića dao veliki doprinos osvajanju Banatove pete titule. Stručnjaci i poznavaoci stonog tenisa ističu da je bio najbolji i najstandardniji igrač šampionskog tima.
A sve je počelo 2011. godine kada je Marko Petkov, popularni Pele, u Banat došao iz Kikinde i sa Gordićem, Borčićem i Majstorovićem osvojio prvu titulu. Isti uspeh ponovljen je 2012. i 2013. godine. Marko je potom otišao u Nemačku. Privremeno se oprostio od kluba u kojem je stekao punu igračku afirmaciju.
Kako ocenjuješ svoje igre u Nemačkoj i kakvi su tamo uslovi za treniranje i igranje stonog tenisa?
– Iz Banata sam otišao u Landsberg, u prvu Nemačku ligu, potom sam igao u Jeni koja je igrala u trećoj ligi, a potom se plasirala u drugu ligu, što je veliki uspeh. Nemci su veliki radnici, kod njih je sve programirano i tačno. Imaju odličnu sportsku infrastrukturu, mnogo ulažu u sport, i u stoni tenis naravno. Ali, nemaju klupski duh, druženje, zajedništvo, emocije, međusobno uvažavanje i podršku. Oni su surovi profesionalci, to sam osetio na svojoj koži. Vratio sam se jer mi je nedostajalo sve što mi ovde imamo. Ne može sve da se meri novcem.
Postao si standardni seniorski reprezentativac, jedan od najboljih stonotenisera u Srbiji?
– Po povratku iz Nemačke počeo sam da ubiram plodove svog dugogodišnjeg rada, truda i zalaganja. Krajem prošle godine na turniru Top 12 najboljih igrača Srbije osvojio sam prvo mesto sa deset pobeda i jednim porazom. Selektor Vladimir Marić mi je dao šansu u kvalifikacijama za ekipni šampionat Evrope izvojevali smo istorijsku pobedu protiv Engleske, a potom smo, u gostima, pobedili i BiH. Novembra i decembra su revanš mečevi sa tim reprezentacijama.
U čemu je tajna uspeha?
– Banat i Stenes su odlično organizovani, radi se najbolje u državi, najviše treniramo, imamo odlične uslove za rad i vrhunske trenere. Naš trener Dragan Klajić je jedan od najboljih u Srbiji, tu je i iskusni Žarko Zakić, to nema nijedan klub u Srbiji. Zato moji saigrači i drugari – Majstorović, Levajac, Popović, Strugarević, Lugonja stalno napredujemo i pomeramo granice. Ali za sve što je Banat postigao najviše je zaslužan predsednik Kluba Dmitar Majstorović. On je svojom energijom, zalaganjem, organizatorskim sposobnostima i finansijama sve pokrenuo i ulio nam samopouzdanje i snagu.
Šta dalje? Koji su ciljevi Banata, dokle može da stigne ovaj tim?
– Sa iskusnim Đorđem Borčić koji se vratio u ekipu, uz Majstorovića i Strugarevića možemo da se nadamo još jednoj tituli. Ne potcenjujemo nikoga, svi rade, pojačavaju se, ali ako ne bude nekih velikih promena mi smo favoriti za titulu. Na reprezentativnom planu mislim da sam stekao poverenje selektora, trudiću se da to svojim igrama opravdam jer sam ponosam što nosim dres sa državnim grbom.

Ž. CVETIĆ