SUNCOKRET RODOM OBRADOVAO POLJOPRIVREDNIKE: Samo cena sporna

Žetva suncokreta počela je ovog vikenda i u srednjem Banatu. Poljoprivrednici su više nego zadovoljni prinosom koji kod ranih sorti iznosi skoro 3,7 tona po hektaru i znatno je veći od prošlogodišnjeg proseka. U našem regionu pomenuta uljarica ove godine posejana je na približno 40.000 hektara.

Ovdašnji poljoprivredni proizvođači još ne znaju koliko će im „Dijamant“ i druge uljare odnosno  trgovci plaćati za kilogram zrna. Razočaralo ih je saznanje da je  „Viktorija grupa“ ponudila akontnu cenu od 23,60 dinara plus PDV. Prošle godine, kako su nam rekli, cena suncokreta iznosila je 36/37 dinara. Po svemu sudeći, cena neće doseći prošlogodišnji nivo ali će, prema tvrdnjama iskusnih ratara, biti iznad 30 dinara. To nam je potvrdio i Branislav Zarin iz Srpskog Itebeja. Od njega saznajemo da zrenjaninska firma „Raca“  već na njivi suncokret plaća 32 dinara za kilogram.

– Ja i moji Srpskoitebejci zadovoljni smo tom cenom, jer ćemo zahvaljujući znatno većem prinosu proći mnogo bolje nego prošle godine – rekao nam je Branislav Zarin.

Z.Dedić

qqqqIMG_0288

qqq IMG_0298

20180811 uljara dijamant kamioni suncokret (6)