TURISTIČKI BICIKLIZAM JE SVE POPULARNIJI, A NIKOLA PEŠIĆ POKAZAO JE KAKO SE KROZ SRBIJU MOŽE I NA DVA TOČKA

Najvažnija je želja za avanturom

U početku nisam imao podršku najbližih. Govorili su mi da je opasno i da dobro razmislim u šta se upuštam. Ipak, nisam odustajao, a kada su videli da je to ono što zaista želim, polako su popustili i podržali me – otkriva Nikola

Naš sugrađanin Nikola Pešić pre nekoliko godina odlučio je da krene u avanturu i biciklom obiđe Srbiju. Za biciklizam je, kako kaže, zainteresovan od malih nogu, a sada često prelazi i po 100 km dnevno, dok duže ture podrazumevaju da preveze i do 2.000 km, zbog čega svoj hobi naziva profesionalno-rekreativnim bavljenjem biciklizmom.
Nikola kaže da je za početak najvažnija dobra volja i želja za avanturom i da sve ostalo dolazi samo. Za odlazak na put nisu potrebna ulaganja u opremu od nekoliko hiljada evra, a osim novca za hranu, ne mora da bude drugih izdataka.
– Viđao sam ljude koji su vozili stari „poni” bicikl, a umesto bisaga postavili su plastične kante. Siguran sam da su oni imali više želje nego para i da su zbog toga iskoristili ono što nije iziskivalo veći trošak – rekao je Nikola.
Po njegovom mišljenju, cikloturizam je najbolji način da se upozna kultura i narod zemlje koja se obilazi. Ističe da je Srbija zaista prelepa država, i da je na njega najjači utisak ostavila Istočna Srbija – Krupajsko vrelo, Đerdap i Golubac, kao i Bačka. Napominje da je najbolje dočekan u okolini Valjeva, gde su meštani bili vrlo prijateljski raspoloženi, trudili su se da mu pomognu, pozivali ga na ručak i nudili prenoćište.
– U početku nisam imao podršku najbližih. Govorili su mi da je opasno i da dobro razmislim u šta se upuštam. Ipak, nisam odustajao, a kada su videli da je to ono što zaista želim, polako su popustili i podržali me – otkrio nam je Nikola.
Jovana Šormaz

Opširnije u štampanom izdanju