UDRUŽENJE STOČARA IZ TOMAŠEVCA OCENjUJE OVOGODIŠNJE STANJE U UZGOJU

Problemi su cena grla i kvalitet pašnjaka

Udruženi sindikati Srbije „Sloga” nedavno su ispred Ministarstva privrede, šumarstva i vodoprivrede održali protest. Jedan od razloga bila je i nezadovoljavajuća otkupna cena mleka „koja je stočarstvo gurnula na ivicu egzistencije”, preneo je list „Danas”. Iako sa protestom nije upoznat, sekretar Udruženja stočara Tomaševac, Nenad Bogdanov, smatra da treba naći sklad između onoga što poljoprivrednici žele i onoga što država može da ostvari.

MLEČNOST DOBRA, CENE LOŠE
– Ključna je dobra komunikacije između nas i nadležnih. Niko ne očekuje da to bude nešto idealno, ali smatram da se uz ozbiljan razgovor može doći do rešenja koje bi zadovoljilo obe strane – izjavio je Bogdanov.
Kako ističe naš sagovornik, cela zarada u stočarstvu svodi se na ozbiljne i dobro organizovane subvencije i na pomoć od države, bez čega stočari ne bi opstali. Dodaje da je sada cenom mleka zadovoljan.
– Možemo da pričamo da je uvek potrebno da ona bude veća, ali sadašnja situacija je sasvim zadovoljavajuća – navodi naš Bogdanov.
Zavisno od količine i od kvaliteta (broja bakterija, broja somatskih ćelija, mlečne masti i proteina), cena mleka se trenutno kreće od 33 do 37 dinara po litru, plus premija, prenosi sekretar Udruženja stočara.


Kako Bogdanov objašnjava, da li je mlečnost dobra zavisi od farme i načina rada. Procenjuje da je u njegovom slučaju ona solidna.
– Ko je navikao da praktikuje samo ispaše i ništa više, ima manju mlečnost. Mi u skladu sa svojim mogućnostima praktikujemo kompletnu modernu ishranu koju savetuju stručnjaci i idemo ka tome da budemo bliže Evropi, bar po količini mleka – navodi Nenad Bogdanov.
Kako smatraju u tomaševačkom Udruženju, kada je u pitanju cena stoke situacija je trenutno kritična. Sa jedne strane nema kupaca, a sa druge, i kad se pojavi neko ko je zainteresovan, cene su nepovoljne, prenosi naš sagovornik.
– Ne možemo da dobijemo sumu kojom bismo pokrili ono što smo uložili kako bismo grlo ishranili. U tom slučaju nismo čak ni na nuli, već u minusu – ocenjuje Bogdanov.
J. Šormaz

Opširnije u štampanom izdanju