UREĐENJE KANALSKE MREŽE U SREDNJEM BANATU BIĆE ZAVRŠENO DO NOVEMBRA

Kasnile uplate, odocniće i radovi

U toku je uređivanje kanalske mreže u Srednjobanatskom okrugu, što je rezultat zajedničkih ulaganja lokalnih samouprava i Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo. Očekuje se da će ovaj posao biti okončan do novembra.
Radovi na kanalskoj mreži u Vojvodini započeti su sredinom prošle godine i uglavnom se radi o čišćenju biljne vegetacije, sanaciji propusta i izmuljenju sa razastiranjem, navode u Javnom vodoprivrednom preduzeću „Vode Vojvodine”. Radovi su vredni preko 900 miliona dinara. Od toga 400 miliona dinara košta uređenje kanala u Banatu, a 81,8 miliona dinara u Srednjobanatskom okrugu, pri čemu su podjednaki iznosi koje su izdvojile lokalne samouprave našeg okruga i Autonomna Pokrajina Vojvodine (AVP), ističu u „Vodama Vojvodine”.
Do sada je najveći deo posla na uređenju kanala odrađen u Sečnju (67 odsto), zatim u Novoj Crnji (35 odsto), a najmanje je okončano u Zrenjaninu, tek 15 odsto.
– Izvođači su, shodno ugovoru, uvedeni u posao nakon uplata lokalnih samouprava. S obzirom na to da se kasnilo sa uplatama, i kako bi se izbeglo pravljenje štete poljoprivrednicima, tražili smo produženje roka. Očekuje da će radovi do novembra biti završeni – saopštavaju u Javnom vodoprivrednom preduzeću.
Obavezu da održava kanale ima preduzeće „Vode Vojvodine”, ali i korisnici zemljišta treba da evakuišu viškove vode do kanalske mreže, takozvanim šlicovanjem, dubokim oranjem ili razbijanjem „plužnog đona”.
Godišnje se, pomoću pokrajinskog programa sufinansiranja u srednjem Banatu očisti i održava oko 420 kilometara kanalske mreže, od 3.000 kilometara, koliko se sanira u celoj Vojvodini. Inače, održavanje sistema za odvodnjavanje ne podrazumeva samo čišćenje kanalske mreže, odnosno izmuljenje, već i mere koje će obezbediti neprekidan rad svih objekata koji odvode suvišne vode.

  • ZRENJANIN IZDVOJIO I DOBIO NAJVIŠE NOVCA
    Prema podacima JVP „Vode Vojvodine”, za aktuelan program uređenja i čišćenja kanalske mreže, lokalne samoupravu našeg Okruga izdvojile su 38.950.000 dinara, a AP Vojvodina je dala 42.823.000 dinara. Opština Sečanj je od Pokrajine za čišćenje kanala dobila 10.120.000 dinara, a sama je obezbedila 9.000.000. Nova Crnja je primila 5.203.000, a izdvojila 4.950.000 dinara. Grad Zrenjanin je finansirao ove radove sa 25 miliona dinara, a od APV je dobio 27.500.000.

M. Maričić