USPENJE PRESVETE BOGORODICE: Slava Grada Zrenjanina i Sabornog hrama

Sprska pravoslavna crkva i njeni vernici danas obeležavaju praznik Uspenja Presvete Bogorodice – Veliku Gospojinu. Istovremeno, Grad Zrenjanin i Saborni hram obeležavaju svoju slavu.
Tim povodom u Uspenskom hramu održana je sveta liturgija koju je služilo zrenjaninsko sveštenstvo uz prisustvo velikog broj vernika. Kumovi ovogodišnje slave su Milosov i Sonja Trajkoski koji su, osim slavskog kolača i žita, u porti Hrama upriličili i svečani ručak. Kumstvo za narednu godinu preuzeo je Dragan Tišma.
– Presveta Bogorodica je lestvica koja je nas grešne ljude, povezala sa nebom i prestolom njenog sina Isusa Hrista. Ženski rod treba posebno da bude radostan i blagodaran jer je posredstvom Majke Božije uloga žene i majke postala još uzvišenija. Njoj u čast posvećeni su mnogi hramovi, ispevane himne i pesme i mnoge ikone naslikane. Zato i naš grad, Grad Zrenjanin, ima velik blagoslov jer je Presveta Bogorodica i naša zaštitnica – istakao je u besedi sveštenik Petar Ilić.
Svečanu litiju koja u 17:45 kreće iz porte Uspenskog hrama glavnom gradskom ulicom predvodiće njegovo preosveštenstvo, episkop banatski Nikanor uz čelnike gradske vlasti.

M.Malbaški

Velika Gospojina 2