ZA SUNCOKRET SE PO KILOGRAMU NUDI OSAM DINARA MANJE NEGO 2016.

Poljoprivrednici nezadovoljni

Kosidba suncokreta u srednjem Banatu se bliži kraju. Prema procenama stručnjaka Poljoprivredno stručne službe Zrenjanin do sredine nedelje zrno je skinuto sa 70 odsto površina (pod ovom kulturom je 45.000 hektara), a prosečan rod je preko tri tone po hektaru.
Za razliku od prinosa, sa kojim su zadovoljni, poljoprivredni proizvođači jedinstveni su da cena ove uljarice, kakvu im trenutno nude uljare i otkupljivači, potcenjuje njihov trud i ulaganja. Za kilogram zrna se za sada nudi između 28 i 29 dinara (plus 10 procenata poreza na dodatnu vrednost za zadruge i druge organizatore proizvodnje, odnosno osam odsto za proizvođače koji sami dovezu suncokret pred kapije otkupljivača). To je čak za devet dinara manje nego 2016. godine, upamćene po rekordnom prinosima. Tada je, naime, suncokret plaćan između 37,40 i 38 dinara za kilogram. Ponuda je, dakle, približna tadašnjoj – rekordnoj, a cena slabija za skoro četvrtinu! Ili je, oni koji duže pamte, prepolovljena u odnosu na 2012. kada je kilogram suncokret plaćan približno 59 dinara.
– Organizujemo proizvodnju na 6.200 hektara, ali i kupujemo suncokret širom Banata, po ceni koja je kreće od 28 do 30 dinara. Verujem da će 30 dinara biti i konačna cena. To je za skoro deset dinara slabije od lanjske, kada je rod bio izuzetno slab, ali i one iz 2016., rekordne godine. Na prvi pogled tu nema logike, osim ako u skladištima prerađivača nema zaliha iz prethodnih godina. Znamo da je i u susednim zemljama suncokret dobro rodio. Na našim njivama prinos je između 3,5 i 3,8 tona po hektaru – kaže Dragan Raca, vlasnik istoimene kompanije iz Zrenjanina.
Jovan Bulatović, menadžer nabavke sirovina u kompaniji „Konzul”, izjavio je u sredu da se cena stabilizuje na 28 do 29 dinara, s tim što će proizvođači koji su se u rano proleće opredelili na terminsku prodaju robe već u septembru proći za oko dva dinara bolje.
Iz uljare „Dijamant”, na žalost, oglušili su se o našu ponudu da obelodane ocene svojih stručnjaka o ovogodišnjim prinosima i kvalitetu suncokreta. U ovoj fabrici nisu hteli da nam kažu šta u pogledu cene obećavaju poljoprivrednim proizvođačima, pre nego što ovi zrno istovare pred njena skladišta.

  • Sumnja u kartelsko ponašanje
    Nezavisna asocijacija poljoprivrednika Srbije saopštila je da je nezadovoljna odnosom uljara prema proizvođačima suncokreta i ponuđenom cenom od 28,50 dinara po kilogramu.
    Iz ove asocijacije poručuju da je ona ispod realne tržišne vrednosti i da predstavlja rezultat kartelskog ponašanja, dogovaranja cena i novouspostavljenih monopola u preradi i izvozu suncokreta.

 

  • Rešenje – garantovane cene
    – Poljoprivrednici su zapanjeni ponašanjem uljara i trgovaca. Predstavnici države izbegavaju susreta sa ljudima iz asocijacija poljoprivrednika da bi im se na to požalili. Država je ili nemoćna ili je u sprezi sa tajkunima. Cena suncokreta znatno je slabija u odnosu na godine kada je rod bio sličan ovogodišnjem, a troškovi proizvodnje su porasli. Neki poljoprivrednici kažu da bi po ovako niskim cenama, cena ulja u trgovinama trebalo da bude 60 dinara za litar, a ne 100. Iscrpljeni smo i finansijski i psihički, pa je, možda, jedino sredstvo koje nam predstoji – prestanak sejanja suncokreta – komentariše Dragan Kleut, predsednik Saveza udruženja poljoprivrednika Banata, ističući da rešenje vidi u određivanju garantovanih, zaštitnih cena suncokreta…

M. Stojin