ZRENJANINCI UVELIKO MISLE NA ZIMU, PA VEĆ SADA KUPUJU OGREV

Drvo u briketima sve popularnije

Cene uglja su iste kao i lane: tona lignita „sirovi vreoci” prodaje se za 8.690, a kovinskog za 8.990 dinara po toni dok tona mrkog uglja „Pljevlja” košta 12.900 dinara

Staro pravilo da se na zimu i grejanje misli leti, kada zvezda zapeče i kada se „kuvamo” na 30 i više stepeni, važi i ovog leta. Uveliko se, na stovarištima „Ogreva”, poručuju ugalj i ogrevno drvo.
– Tokom jula i u prvom delu avgusta, isporučili smo značajne količine ogrevnog drveta, lignita i mrkog uglja na stovarišta u Zrenjaniu – u Železničkoj ulici i na Lazarevačkom drumu i u Melencima. Isporuke planiramo i realizujemo tako da prevozike angažujemo tek kada zaključimo dovoljnu količinu robe za isporuku, kako ugalj ne bi predugo bio na stovarištima i gubio na težini… Naravno, očekujemo da će najviše porudžbina biti u septembru i oktobru. Cene uglja su nepromenjene u odnosu na prošlu godinu: tona lignita „sirovi vreoci” prodaje se za 8.690, a kovinskog za 8.990 dinara po toni. Tona mrkog uglja „Pljevlja”, veće toplotne moći, košta 12.900, a sušenog lignita „vreoci”- 14.870 dinara za tonu – kaže direktor „Ogreva” Ivan Radin.
Drvo tvrdih lišćara (bukva, hrast, cer) na stovarištima „Ogreva” prodaje se po 5.990 dinara za prostorni metar, a cena paletiziranog drveta (metar sa metar sa 1,8 metara) je 12.990 dinara po paleti. Meki lišćari (topola) prodaju se po 2.390 dinara za prostorni metar. Dosta je tražen „zenit”, otpadni proizvod u proizvodnji nameštaja, koji se prodaje u paletama od dva prostrana metra. Ima visoku toplotnu moć, a košta 7.990 dinara po paleti.
– Zbog dobre toplotne moći i zato što ne ostavlja mnogo pepela i čađi, popularno je i drvo u briketima. Cena je između 19,90 i 23,90 dinara po kilogramu, kao i pelet iz Boljevca koji staje 25,91 dinara za kilogram.
„Ogrev” nudi i povoljne uslovi prevoza. Ukoliko je kupac iz Zrenjanina prevoz je besplatan, pod uslovom da se prevozi najmanje dve tone tereta. Za mesta udaljena do 30 km cena se povećava za 144 dinara, za minimalno četiri tone, a za mesta udaljenija od 30 km cena se povećava za 264 dinara.
Uslovi plaćanja su takođe povoljni: penzioneri ogrev mogu da isplate na tri ili čak na devet mesečnih rata, a zaposleni – posredstvom administrativnih zabrana – imaju rok i do 12 meseci. Ukoliko kupci plaćaju bankarskim čekovima građana, robu mogu da kupe na šest rata bez povećanja cene.

 • „BAJA” I „BOMIST” NUDE TVRDE LIŠĆARE
  Prometnik građevinskog materijala i ogrevnog drveta „Bomist” takođe nije menjao cene. Trenutno su u ponudi palete tvrdih lišćara od 1,8 prostornih metara, a cena im je 12.800 dinara. Prevoz u gradu je besplatan. Prethodne sedmice prodato je 26 paleta.
  Na stovarištu građevinskog materijala „Baja” u Topličinoj ulici može se nabaviti cepano i isečena bukovo drvo odlične toplotne moći u paletama od 1,8 prostornih metara, po ceni od 12.500 dinara po paleti. Otpadna bukva u komadima različite veličine nudi se u paletama od dva i četiri prostorna metra, a cena im je osam, odnosno 16.000 dinara po paleti.
  Kontakt je moguć posredstvom telefona, a brojevi su 567-793 i 063/ 85- 07-164.

 

 • ENERGIJA IZ UGLJA JE JEFTINIJA
  Upoređujući cene i toplotnu moć dva najzastupljenija energenta u grejanju kuća i stanova – uglja i prirodnog gasa – može se zaključiti da je energija iz uglja jeftinija. Jedan dinar dat za lignit daje 1.060, a za sušeni lignit 1.340 džula, dok dinar dat za kubni metar plina (cena mu je, sa PDV-om, oko 40 dinara po kubnom metru ) „vredi” manje – 833 džula. Međutim, da nije sve baš tako jednostavno „pobrinuo” se koeficijent iskorištenja toplotne energije koji je kod gasa 85 i više, a kod uglja 60 procenata.
  Ogrevno drvo je, kada je reč o odnosu cene i toplotne moći, takođe prihvatljivo. Iako skupo, peletirano i briketirano drvo zbog svoje visoke toplotne moći, male količine pepela, pogodnosti koje pružaju posebno konstruisane peći, u poslednje vreme postaje sve prihvatljivije i – traženije.

M. S-n.